Veidekke slo modulbyggerne

Veidekke Entreprenør leverte det mest fordelaktige tilbudet for de 360 studentboligene på Lillehammer. I knallhard konkurranse med flere modulbyggere, kom et konsept med plasstøpte betongkonstruksjoner best ut for byggherren.

I Olympiaparken på Lillehammer skal det bygges fire like bygg på fem etasjer med totalt 360 hybelleiligheter. Byggherre er Studentsamskipnaden i Oppland (SOPP) og USBL. SOPP skal disponere tre av byggene med til sammen 300 hybelleiligheter for studenter ved Høyskolen i Lillehammer, mens USBL skal leie ut 60 hybelleiligheter til elever ved Norges Toppidrettsgymnas. Byggene skal stå klare til innflytting før skolestart 2015.

Deltakerlandsby under Ungdoms-OL 2016
Under Ungdoms-OL 2016 på Lillehammer skal alle de 360 hybelleilighetene benyttes som deltakerlandsby. Utbyggingen er initiert av arrangementet og IOC støtter prosjektet finansielt. Det er ingen offentlige tilskudd til utbyggingen.

I skrivende stund er endelig kontrakt ikke underskrevet, men byggherren har inngått en intensjonsavtale med Veidekke Entreprenør, som allerede er i gang med de første arbeidene på byggeplassen og har kontrahert flere underentreprenører og -leverandører. Selve byggeprosjektet skal gjennomføres i en totalentreprise.

Imidlertid har grunnentreprenøren Kjell-Arne Schjørn siden juni arbeidet med å tilrettelegge tomta for bygging i en hovedentreprise. Totalt skal cirka 20.000 kubikk fjell sprenges i den bratte tomta fram til januar neste år.

Interessant konkurranse
Byggherrens prosjektleder Petter Syverud opplyser om en spennende konkurranse om totalentreprisen, der de fleste tilbyderne valgte å presentere et konsept basert på moduler. Han fastslår at i en skarp anbudskonkurranse med både lokale, nasjonale og internasjonale aktører, så er det lokale entreprenører som har vist seg mest konkurransedyktige.

– Byggherren presenterte en åpen konkurranse hvor det lå til rette for både moduler og plassbygging. Gjennom å åpne for plassbygging utfordret vi byggeindustrien og produksjonsapparatet i Norge, sier han.

I anbudsprosessen vurderte flere entreprenører om de skulle velge moduler eller plassbygd. Syverud forteller at de fleste mente det var mest konkurransedyktig med modulbygging. Dårligst ut i konkurransen kom moduler fra Baltikum som skulle bli satt opp av en norsk entreprenør.

Legger opp til industriell produksjon
Veidekke Entreprenør hadde en annen vurdering.

– Slik det var tegnet mener vi det lå til rette for plassbygging. Det er økonomiske konstruksjoner med mange gjentakelser. Det gjør det mulig å gjennomføre en industriell produksjon. Prisene vi har gitt gjenspeiler at prosjektet skal gå som en fabrikk, sier prosjektleder Bjørn Rusten i Veidekke Entreprenør.

Totalt skal entreprenøren støpe 370 like betongvegger. To og to bygg blir bygd samtidig. Betongarbeidene starter umiddelbart og skal etter planen være gjennomført høsten 2014.

Rusten forteller at Veidekke Entreprenør ikke vurderer prosjektet som et prestisjeprosjekt, men at det likevel smaker godt å slå modulleverandører på pris.

– Vi synes det er et poeng at vi klarer å gjennomføre dette prosjektet i betong. Det hadde vi egentlig ikke trodd. Det er en stor jobb på Innlandet som passer veldig bra i forhold til betongressursene i Veidekke. Prosjektet har en rasjonell tankegang. Det er ikke ofte vi får vist hvor fort vi kan bygge, det får vi virkelig gjort i dette prosjektet, sier han.

Passivhus
De fire byggene har et totalt bruttoareal på 12.800 m2 og skal bygges som passivhus.

– Vi har hele tiden hatt en miljøambisjon i prosjektet og hadde som mål å bygge lavenergibygg. Gjennom prosessen har vi landet på at det er en fordel å bygge passivhus og ba om en opsjon for det i anbudene, forteller bolig- og eiendomsdirektør Geir Monsen i SOPP.

Det betyr høyere varmegjenvinningsgrad på ventilasjon og tykkere vegger. Ytterveggene blir 35 cm med isolasjon, mens tak og gulv får en tykkelse på 40 cm. Studentboligene blir koblet på fjernvarme.

Fasadematerialet i byggene blir vedlikeholdsfri Kebony. Montering av ytterveggselementene kommer til å bli et spektakulært skue. De skal leveres av Ringsaker Takelementer og blir produsert i en høyde på 12 meter og blir så montert direkte på fasaden. Byggene får vinduer med den laveste U-verdien som finnes på markedet i dag.

Lokalt har det vært mye diskusjon rundt de nye studentboligene og utseende, men slik prosjektet har utviklet seg, er byggherren godt fornøyd med konseptet som skal bygges.

– Vi har hele veien hatt en god dialog med kommunen og har fått løsninger vi er veldig godt fornøyd med. Dette blir attraktive studenthybler. Vi har lagt stor vekt på at byggene skal ligge godt tilpasset i terrenget og Olympiaparken forøvrig. Jeg er overbevist om at både studenter, turister og lillehamringer på søndagstur kommer til å synes at dette blir flotte bygg når alt er ferdig, fastslår Monsen.