Støttepartiene klare til å prege budsjettet

Familie, sier Kristelig Folkeparti. Jernbane, sier Venstre. Partiene har noen få dager på å få inn noen av sine hjertesaker i statsbudsjettet.

Mandag klokka 9 møter regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet sine støttepartier for å forhandle om statens inntekter og utgifter for neste år. Grunnlaget er lagt først med et rødgrønt budsjettforslag, som så er endret og presentert av den ferske finansministeren Siv Jensen (Frp) fredag. Nå er det KrF og Venstre som skal si sitt. Regjeringen trenger støtte fra minst ett av partiene for å få budsjettet igjennom.

Venstres Terje Breivik tar utgangspunkt i partiets alternative statsbudsjett når han setter seg til forhandlingsbordet. Han peker ut klima og kollektivtrafikk som viktige saker for partiet, og særlig satsing på jernbane.

– Jeg vil ikke spekulere på hva som blir lett eller vanskelig, men jeg forventer jo at regjeringen viser stor forståelse for de prioriteringene vi kommer med, sier han til NTB, dagen før han møter de andre partiene.

Alle partiene er forberedt på lange dager – og kanskje også netter – og satser på å komme i mål til torsdag, når finanskomiteen skal møtes.

Barn og pleietrengende

Kristelig Folkepartis landsstyre laget sin prioriteringsliste i helgen. Den har Breivik lest nøye, men ellers har ikke de to partiene samkjørt seg. Om det kan bli nødvendig med et nærmere samarbeid, vil avhenge av hvordan ting utvikler seg, ifølge Breivik.

Begge partier har grønt skatteskifte og andre miljøsaker på sine prioriteringslister. Men hos kristendemokratene står familiepolitikken og støtteordninger for foreldre høyt i kurs.

På toppen av KrFs prioriteringsliste står omsorg for yngre pleietrengende i kommunen og kampen for å beholde skatteklasse 2 for ektefeller, som gir lavere skatt der en av ektefellene har liten eller ingen inntekt.

KrF-leder Knut Arild Hareide vedgikk lørdag at det siste kan bli en av utfordringene i neste ukes forhandlinger, mens han har stor tro på at partiet vil klare å få fjernet de blåblås kutt i bistandsbudsjettet.

Ser framover

Selv om støttepartiene regner med å få gjennomslag på noen områder, er de også forberedt på at de ikke kan få alt de har på ønskelisten i denne runden. Derfor kan den neste uka også sees som første etappe i forhandlingene om neste statsbudsjett, altså det som skal legges fram høsten 2014.

– Det kan godt være at en del av de sakene vi diskuterer her, kommer til å ha betydelig føringer på neste års budsjett, sier Hareide.

Han viser til arbeidet med å få flere barnehageopptak i året som en slik sak. Studentenes økonomi er en annen sak han ser mer langsiktig på.

– Første av fire

Også Venstre ser langsiktig på samarbeidet.

– Dette er det første av fire budsjetter. Det er ikke slik at alt står og faller på dette budsjettet, sier Breivik, men understreker samtidig at det er ekstremt viktig at partiet får sette sitt preg på politikken allerede nå.

Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, har påpekt at de har kort tid på å komme i mål i denne runden, men at man har ett år på å samarbeide om et budsjett der alle partier «virkelig kan få satt sitt preg».

I utgangspunktet er det fire fra hvert parti som møter i forhandlingene mandag, støttet av rådgivere. Fra Venstre møter Breivik, mens KrF naturlig nok stiller med lederen i finanskomiteen, Hans Olav Syversen. Fra regjeringen møter Gjermund Hagesæter (Frp) i tillegg til Høyres Flåtten. Også partienes ledelse og stortingsgrupper kan bli trukket inn i arbeidet.