MEF: Bekymret for permitteringsinnstramminger

Solberg-regjeringens innstramming i permitteringsreglene er meget dramatisk for anleggsbransjen. Endringene i statsbudsjettet for 2014 gir for øvrig mer penger til veg og økt satsing på lærlinger, dette er positivt.

Solberg-regjeringen foreslår å forlenge arbeidsgiverperioden fra 10 til 20 dager med virkning fra 1. januar 2014. I tillegg foreslås det å redusere maksimal dagpengeperiode fra 30 til 26 uker.

- Dette er en dramatisk endring for anleggsbransjen. For mange bedrifter kan dette bety at man velger oppsigelser framfor permittering. En slik utvikling kan medføre at verdifull kompetanse forsvinner fra bransjen, understreker Trond Johannesen, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Mer til riks- og fylkesveger
Solberg-regjeringen øker bevilgningene til riksvegene med 1406 millioner kroner. Det er en vekst på 6,2 prosent sammenlignet med forslaget til 2014-budsjett som Stoltenberg-regjeringen la fram. Av dette er 946 millioner kroner investeringsmidler, og 400 millioner kroner settes av til vedlikehold på riksvegnettet. Herav går 100 millioner til dekkelegging, og 300 millioner til tunnelvedlikehold. Dette innebærer at oppfyllingsgraden i første periode for Nasjonal transportplan 2014-2023 øker fra 21,8 til 22,7 prosent på veg.

Når det gjelder fylkesvegene bedres rammetilskuddet til fylkeskommunene med 280 millioner kroner, slik at samlet ramme blir 780 millioner kroner. Videre er 60 millioner kroner stilt til disposisjon gjennom rentekompensasjonsordningen.

- Dette er lovende fra den nye regjeringen, og i tråd med det MEF har uttalt tidligere og tatt opp med Stortinget i høringen om samferdselsbudsjettet. Der etterlyste MEF en styrket innsats for å redusere forfallet på vegnettet, og økt oppfyllingsgrad av Nasjonal transportplan. Dette er viktig for en bedret forutsigbarhet for anleggsbransjen, sier Trond Johannesen.

Nytt infrastrukturfond
Regjeringen foreslår nå å opprette et infrastrukturfond på 100 milliarder kroner. Det settes av 20 milliarder kroner til fondet i 2014. MEF ser fram til den videre oppbyggingen av fondet.

- Vi forventer at et slikt fond vil legge til rette for helhetlige og gode finansieringsordninger for veg- og baneprosjekter. Når pengene følger utbyggingen skaper det rasjonell gjennomføring og god forutsigbarhet for entreprenørene, påpeker Trond Johannesen.

Økt lærlingestilskudd
Regjeringen foreslår å øke lærlingtilskuddet med om lag 3 500 kroner per lærekontrakt for å stimulere til flere lærlingeplasser. Samlet vil dette i 2014 utgjøre 69 millioner kroner. Videre foreslås det 10 millioner kroner til å innføre et stimuleringstilskudd på 50 000 kroner til lærebedrifter som tegner lærekontrakt for første gang.

- Dette er et viktig tiltak for våre bransjer. MEF har vært opptatt av at en økt satsing på infrastruktur ikke må reduseres til kun å omhandle Nasjonal transportplan, men også omfatte tiltak som legger til rette for at ungdommer med interesse for anleggsfaget gis mulighet til å gjennomføre en god og relevant utdannelse, avslutter Trond Johannesen.