Ny målemetode fra Norgeodesi

Norgeodesi AS kan snart levere den splitter nye fotogrammetri roveren Trimble V10.

Kort om Trimble V10

- Trimble V10 Fotogrammetri Rover med Trimble Vision-teknologi er 12 integrerte kameraer som tar 360 graders panoramabilder for visuell dokumentasjon.

- Roveren kombineres med Trimble totalstasjoner eller Trimble R10 GNSS mottaker.

-Sammen med Trimble Access programvare på Tablet PC og Trimble Business Center Office programvare er Trimble V10 en fullstendig fotogrammetrisk løsning.

- Selv ikke de mest innovative landmålerne har sett en fotogrammetri rover før, da dette er en helt ny målemetode fra Trimble, sier adm. dir. Joh Einar Solhaug i Norgeodesi AS.

Trimble viste den nye løsningen Trimble V10 for første gang i oktober under Intergeo 2013 i Essen.

- Standarden for produktiv og effektiv oppmåling er nå satt på nytt, og det beste er at Trimble V10 er kompatibel med det øvrige Trimble utstyret vi leverer og blir enda mer effektiv i kombinasjon. Den er også enkel i bruk, sier Solhaug.

Norgeodesi var ifølge Solhaug først i Norge med å levere i UAV droner, såkalt RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) for måling og inspeksjon basert på avansert fotogrammetri fra luften i kombinasjon med GPS og etterprosessering programvare. Den nye fotogrammetri roveren er en videreutvikling fra dette konseptet og Trimble GPS rover teknologi. Trimble V10 kan kombineres med selskapets nyeste og mest nøyaktige GNSS mottaker, Trimble R10 og/eller med alle Trimble totalstasjoner i S serien, skriver Norgeodesi i en melding.

Trimbles brukere har lenge brukt enmanns totalstasjoner sammen med GPS – GNSS, IS rover (Integrert landmåling). IS målesystemet fra Trimble er basert på punker, og er nå utviklet videre med målepunkter i form av at man også får med seg bilder av alt rundt.

– En får ganske enkelt posisjonen på alt rundt seg, 360 grader, i tillegg til punktene en måler med GPS eller totalstasjon. For eksempel på en vei der du måler senter eller kantlinje, så får du øvrig del av veien "på kjøpet" direkte i Trimble sitt etterprosesseringprogram, sier Solhaug.

Han trekker også frem at løsningen egner seg til dokumentasjon for måling av ulykker og ras og til annet der man trenger en effektiv måte å dokumentere det som bygges eller skal bygges med posisjon og bilde.

Trimble V10 er leveringsklar første kvartal 2014, men Norgeodesi jobber med å få et eksemplar til sin stand under Fjellsprengningskonferansen i Oslo 21.- 22. november.

Solhaug lover full demo og presentasjon av Trimble V10 og alle andre nyheter på Norgeodesi sin egen fagmesse og brukerdager, NorKonf 2014, på Holmen Fjordhotell 16. - 17. januar 2014.