BNL vil stoppe endringer i permitteringsreglene

- Det er mange positive saker i regjerings forslag til endringer i statsbudsjettet, men BNL er svært kritiske til at de øker arbeidsgiverperioden i permitteringsregelverket, sier Jon Sandnes i en kommentar.

Den nye regjeringen har i dag presentert sine forslag til endringer i statsbudsjettet for 2014. Mange av endringene vurderes som positive for byggenæringen.

- Det er positivt at Regjeringen øker riksveiinvesteringene. Særlig viktig er det at de øker satsingen på planlegging av nye prosjekter. Det er en viktig forutsetning for den varslede økte satsingen på samferdsel og helt i tråd med BNLs innspill i høringene.

BNL etterlyser en plan for økt satsing på infrastruktur og fortgang i arbeidet med reform av jernbanesektoren

- Det er viktig at det sikres forutsigbarhet for aktørene gjennom tydelig signaler om nivå og innretning på satsingen. Dessuten er situasjonen kritisk for vedlikehold av jernbane. Økningen i forslag til bevilgninger bøter ikke på dette, her må det er strukturendring til.

BNL er også fornøyd med at regjeringen satser på kunnskap og kompetanse. Læretilskuddet øker med 3500 kr pr lærling. Det innføres også et stimuleringstilskudd for bedrifter som tar inn lærling for første gang.

- Det er meget positivt at regjeringen foreslår tiltak for å stimulere inntak av lærlinger, men BNL savner opptrappingsplan for fullt læretilskudd, lik skoleplass.

Regjeringen foreslår å utvide forsøket med vekslingsmodeller i fag- og yrkesopplæringen.

- Dette er positivt og viktig at denne økningen går til bygg- og anleggsteknikk. Det samme gjelder utvidelsen av BKA-programmet med 25 mill. kroner til også å omfatte muntlig norsk opplæring for minoritetsspråklige og arbeidsinnvandrere. Meget positivt og vil gi denne gruppen et kompetanseløft.

Regjeringens forslag om å øke antallet dager bedriftene må betale i permitteringsperioden fra 10 til 20 dager vil føre til at bedriftene må si opp sine ansatte fremfor å permittere.

- Dette forslaget forsterker de økonomiske byrdene til de bedriftene som allerede sliter mest og de som har uforutsigbare variasjoner i arbeidsmengden. Samtidig vil det bli enda vanskeligere for bedriftene å beholde viktig kompetanse. BNL vi jobbe for at Stortinget stopper dette forslaget.