NITO jubler for utstyrsmillioner til ingeniørutdanningene

– Det er bra at NITO og utdanningsinstitusjonene nå blir hørt i denne viktige saken. Vi forventer at dette er friske midler og at man foretar en fordeling ut fra de forskjellige utdanningsinstitusjonenes behov, sier leder for NITO Studentene Steinar Pedersen.

God ingeniørutdanning er viktig for den nasjonale verdiskapingen. Oppdatert og relevant laboratorieutstyr er en forutsetning for at universiteter og høyskoler skal kunne tilby ingeniørutdanning av høy kvalitet. Regjeringen foreslår derfor 50 millioner kroner til modernisering av utstyrsparken i ingeniørutdanningene i 2014.

- En undersøkelse blant de 10 000 NITO Studentene viser at en av fem ingeniørstudenter mener de mangler nødvendig utstyr. Godt utstyr er helt sentralt for å sørge for at ingeniørstudentene gjennomfører og sørge for at Norge får nok ingeniører. NITO har derfor i flere år fremmet krav i alle budsjettinnspill om mer midler til ingeniørutdanningen. Det forslaget regjeringen nå kommer med er som klippet ut av NITOs politikk. Dette viser at regjeringen tar ingeniørutdanningen på alvor og skjønner behovet oppgradert for infrastruktur. Samtidig er det viktig å huske at 50 millioner bare er en god start på å øke kvaliteten i ingeniør og teknologutdanningen, sier Pedersen.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har flere miljøer som er internasjonalt ledende innenfor energi og petroleum. Regjeringen vil bidra til at NTNU skal beholde sin ledende posisjon innenfor karbonfangst og -lagring. De foreslår derfor 100 millioner kroner til oppgradering og rehabilitering av bygg og laboratorier ved NTNU i 2014.

- Dette er så klart også bra, sier Pedersen.

Regjeringen foreslår å øke den månedlige basisstøtten fra Lånekassen fra 9 440 kroner i undervisningsåret 2013-2014 til 9 785 kroner i undervisningsåret 2014-15. Basisstøtten økes således med 3 450 kroner for ett studieår. Regjeringen legger ikke opp til å innføre 11 måneders utdanningsstøtte.

- En økning på 3450 i året er lite sammenlignet med 11 mnd studiestøtte. Det er synd at Regjeringen ikke verdsetter heltidstudenten mer enn dette.