Det går fortsatt godt i Norge

Den nye regjeringen varsler en ny kurs i det budsjettet som ble lagt frem fredag. Det er selvsagt begrenset hva man kan gjøre av endringer på tre uker. Vi synes mange av forslagene som legges frem er gode. Statsbudsjettet er selvsagt viktig, men det viktigste nå er at ikke synsere og journalister snakker Norge ned.

Når man leser enkelte aviser, skulle man tro at syndefloden er kommet. Det er ikke grenser for elendighetsbeskrivelse. Faren med dette er at det oppstår en negativ psykologi som kan få både bankfolk og andre folk til å begynne å tvile. Slik har vi sett før, og alle kjenner til hva det har ført til. Krakk og uhygge.

Kjell Senneset i Prognosesenteret gikk på Byggeindustriens faglige treff torsdag kraftig ut mot den kronikken sjeføkonom Steinar Juel i Nordea skrev i Dagens Næringsliv torsdag. Juel mener at vi ikke har noe stort, udekket boligbehov i Norge. I likhet med Senneset ber vi Juel om å belegge denne påstanden med tall. Juel bidrar nettopp til å skape den negative psykologien som kan være så ødeleggende.

Selvsagt mener vi også at mange boliger spesielt i de store byene er blitt alt for dyre. Men dette skyldes en rekke forhold. Selvsagt kan mye tilskrives alt for høye tomtekostnader, dårlig produktivitet og at enkelte utbyggere har vært for grådige. Men den viktigste årsaken er at det er bygget for få små boliger i byene og at myndighetene har pålagt utbyggerne en rekke krav som selvsagt gjør boligene dyrere. Mange av disse kravene synes fornuftige, men når alt summeres betyr det betydelige påslag som boligkjøperne til slutt må betale.

Det at ledende bankfolk nå går ut og lager usikkerhet synes vi er uhørt. Bankene bør holde en lav profil. De har en blodrød historie, og derfor må det ikke komme uttalelser som setter landet i spill.

Vi har tiltro til at den nye regjeringen kommer med de tiltak som er nødvendig om noe skulle skje. Den omorganiseringen av departement som har funnet sted, gjør også at man kan føre en mer samlet politikk også mot bygg og anlegg.

Vi har mange som kan mye om prognoser i dette landet. De har gjennom mange år truffet meget bra. For vår del har vi større tiltro til disse fagfolkene enn det vi har til en sjeføkonom i Nordea.

PS

Når det gjelder forslagene til endring av statsbudsjettet som ble lagt frem fredag, tror vi at dette er forslag som blir meget godt mottatt i byggenæringen. Det skal bli interessant å følge den nye regjeringen.

Vi er spesielt fornøyd med at Regjeringen reverserer den forrige regjeringens forslag om å endre reglene om botid i gevinstbeskatningen av bolig. Dette var et veldig snodig forslag fra de rødgrønne.