Regjeringen vil fjerne arveavgiften

Høyre og Frp går inn for å fjerne hele arveavgiften i sitt forslag til endringer i neste års statsbudsjett, melder TV 2.

For å redusere antallet personer som betaler arveavgift, foreslo Stoltenberg-regjeringen å heve bunnfradraget for arveavgiften fra 470.000 kroner til 1 million kroner.

Men de borgerlige partiene har lenge ønsket å fjerne hele avgiften, noe som ble slått fast av Høyre/Frp-regjeringen i Sundvolden-plattformen. Det har imidlertid vært uklart om det kom til å skje allerede i 2014-budsjettet.

1,85 milliarder
Høyre og Fremskrittspartiet har i sin argumentasjon mot arveavgiften blant annet lagt vekt på at den rammer urettferdig for norske familiebedrifter.
Finansdepartementet har beregnet at kostnaden ved å fjerne hele arveavgiften er på 1,85 milliarder kroner, skrev Aftenposten i oktober.
Arveavgiften har gjentatte ganger i høst vært nevnt som en mulig sak regjeringen kan bruke for å markere at den mener alvor med sine løfter om kutt i skatter og avgifter. Samtidig er det også knyttet spenning til hva regjeringen gjør med formuesskatten, som Høyre og Frp er enige om «skal trappes ned».

Må forhandle
De rødgrønne la fram sitt budsjett 14. oktober, og den nye regjeringen har gjennom tre hektiske uker jobbet med sine endringer for å gi budsjettet en mer blå profil.

Forslagene til endringer i statsbudsjettet blir lagt fram fredag. De to regjeringspartiene må imidlertid forhandle med KrF og Venstre for å få flertall for sitt budsjett i Stortinget.