370 milliarder i bygg- og anleggsinvesteringer i 2013

Årets investeringstall innenfor for bygg- og anleggssektoren i Norge er det høyeste som er målt i Europa per person noen gang.

Det sa bedriftsøkonom Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret da han snakket om de økonomiske utsiktene for Norge under Ståldagen 2013.

– Problemet er at de 370 milliardene som er de høyeste som er målt i Europa, ikke er McDonalds-justert. Med det mener jeg at vi får nok litt færre spiker og litt mindre stål enn du får i Polen per krone, men det er likevel den høyeste summen noensinne, sa Bjørn Erik Øye.

Gode prognoser, men noen reservasjoner
Og dersom markedet for nye boliger og nye yrkesbygg ikke går betydelig tilbake i 2014, vil investeringene innenfor bygg og anlegg fortsette vokse ytterligere neste år.

– Markedene for nye boliger og nye yrkesbygg er de mest følsomme. Får vi en nedgang fra 30.000 til 20.000 i produksjonen av nye boliger neste år, snakker vi med en gang om 20 milliarder som er borte.

– Det vil i tilfelle være smertefullt og vil bety mye – blant annet i form av tapte arbeidsplasser, sa Øye som likevel opererer med prognoser på nye boliger som ligger parkert i overkant av 30.000 for neste år.

– Nye boliger er den mest risikable sektoren. Det har ikke stoppet opp enda, men det skal ikke være mye som skjer med boligprisene utover vinteren før det skjer. 

– På yrkesbyggsiden er vi ikke redde for utviklingen. I den mest utsatte delen av den sektoren, den private, forventer vi ikke noe kraftig fall de neste to årene, sa Øye.

400 milliarder i 2015?
Det kan bety at de rekordhøye investeringene fra bygg- og anlegg, ifølge Øye, vokser ytterligere frem mot 2015.

– Markedet for anlegg er det beste, og det vil dra totalinvesteringene opp fra 370 milliarder og opp mot nesten 400 milliarder frem mot 2015. Det eneste som kan gå galt her er sektoren for nye boliger som altså kan droppe 20 milliarder. Men skjer det, vil vi fremdeles ligge på dagens nivå. Det er med andre relativt lukrative prognoser vi opererer med, sa Øye.

Boligprisvekst i 2014
Selv om boligprisene har falt i høst, tror Prognosesenteret på at veksten vi har sett de siste årene vil fortsette i løpet av neste år.

– Vi forventer en vekst på mellom 2 og 2,5 prosent i boligprisene neste år. Vi tror riktignok at vi vil få et boligprisfall både i november og desember, men at det vil gå opp igjen i januar og at veksten vil være noe svakere utover våren for så å komme tilbake igjen for fullt neste høst, sa Øye.