Nytt biobrenselanlegg ved Sør-Varanger Garnison

Et nytt og miljøeffektivt biobrenselanlegg er satt i drift og leverer sirku-lerende vannbåren varme til alle byggene ved Garnisonen i Sør-Varanger.

Ren vanndamp kommer ut av pipa, og miljøeffekten er en reduksjon av ca. 2240 tonn CO2 til lufta.

Forsvarsbygg inngikk i 2012 en avtale med Bioenergy AS om bygging av tre biobrenselsanlegg. Nå er anlegget ved Garnisonen i Sør-Varanger, GSV Kirkenes, i full drift og leverer varmt sirkulerende vann inn i leiren. Avtalen for anlegget ved GSV har en ramme på 20 år til en verdi av ca. 80-100 millioner kroner. Anlegget er satt opp utenfor leirområdet, eies av Bioenergy AS, driftes av Sør-Varanger Kraft, og flis kjøpes av lokale leverandører. De to andre anleggene oppføres ved Trondenes leir i Harstad og Bodin leir i Bodø.

I anlegget fyres det med ca. 98 % flis, biomasse, til oppvarmingen isteden for fyringsolje. Det er satt opp en biokjel på 3,0 MW og en oljekjel på 4,5 MW til spisslast og back up. På utsiden av bygget er det en silo som er gravd ned i bakken og rommer ca. 350 m3 flis, og denne fylles hvert 3. døgn. Totalt energiforbruk er på ca. 7,5 GWh. Miljøgevinsten er en reduksjon på vel 2240 tonn CO2.

- ENØK-prosjektet oppfyller flere formål for Forsvarsbygg. Det er smart med det at Forsvaret sparer fyringskostnader, det øker driftssikkerheten av varmeleveransen i Høybuktmoen leir, da hele anlegget er nytt, og miljøet blir spart med reduksjon av CO2 ut i atmosfæren, sier Jens Hugo Leiknes, prosjektsjef i Forsvarsbygg.