Godt trekvartal

Årets tredje kvartal har vært et svært bra kvartal for trevareprodusentene. Etter et trått 1. halvår, har trenden snudd, og Norsk trevare regner med at 2013 totalt sett vil ligge noe over fjoråret ved årets slutt.

Hittil i år har vi importert trevareprodukter for nesten 2,25 mrd. kroner. Den største økningen i importen kommer fra Danmark, som øker på de fleste produkter.

Hittil har vi importert danske kjøkken for nær en halv milliard norske kroner. Litt mer overraskende er det at importen fra Sverige går ned på de fleste produktområder. Kjøkkenimporten fra Sverige har gått ned med hele 40 prosent og ligger nå på 153 mill. kroner.

Mye "skjult" import
I 2012 importerte nordmenn ferdighus og elementer for 3,5 mrd kroner. - Hva som ligger i denne importen vet vi svært lite om, men det er åpenbart at vi importerer flere byggevarer som ikke blir fortollet som nettopp dette, og dermed ikke kommer med i statistikken, skriver Norsk trevare i en pressemelding.

Kjøkkensalget flater ut
Antall solgte kjøkken har gått noe ned i forhold til 3. kvartal i fjor, mens omsetningen derimot har økt. Dette kan antyde at vi nå kjøper mer eksklusive kjøkken.

Importen av kjøkken, bad og garderobe har også hatt en svak nedgang siden i fjor. Importen fra Sverige er redusert med hele 40 % siden i fjor, mens importen fra Danmark har i samme periode økt med 13 %, som tilsvarer 54 mill kroner.

Godt tredje kvartal
Tredje kvartal har vært et All Time High for vindusprodusentene, til og med bedre enn jubelåret 2007. I 3. kvartal er det solgt nær 250.000 vinduer, som gjør godt etter et svært rolig første halvår. Bransjen regner med å havne på nivå med fjoråret ved årets slutt. Prisen per vindu har imidlertid gått ned.

- Vi ser at importen av vinduer er relativt stabil, og importen av pvc-vinduer har gått ned. Det er grunn til å tro at prisen på norske vinduer kan ha spilt inn her, skriver bransjeorganisasjonen

Trelagsvinduer har hatt en god økning inneværende år, og utgjør nå 17 % av totalmarkedet.