Diskuterte energikrav i byggenæringen

På Zero-konferansens andre dag ble det diskutert hvordan byggenæringen skal klare overgangen til nye energikrav.

Fakta Zero

Miljøorganisasjonen Zero (Zero Emission Resource Organisation) er en uavhengig, ideell stiftelse som jobber for å begrense de menneskeskapte klimaendringene og for å møte verdens voksende energietterspørsel uten å skade miljøet.

Zeros utgangspunkt er at det finnes en utslippsfri løsning for all energibruk, og at det er mulig å finne løsninger for en voksende verden uten å true klima og naturmangfold.

Zero ble stiftet i 2002 av en gruppe med lang erfaring fra andre miljøorganisasjoner i Norge, som ønsket å jobbe målrettet med å finne politiske og teknologiske løsninger på klimautfordringen.

Kilde: Zero

For åttende gang gikk den årlige Zerokonferansen av stabelen i Oslo 5. og 6. november.

En av programpostene på dag to, var det grønne skiftet i byggenæringen. Arrangøren skriver følgende i sitt program: «Byggsektoren sløser med energien og er på mange måter en klimaversting. Men nå strammer politikerne inn. Er hele byggebransjen klar for strengere krav, eller vil vi få dårlige løsninger og selskap som går konkurs når de ikke klarer miljøkravene?»

Dette var utgangspunktet for paneldebatten mellom «Sinnasnekker» Otto Robsahm, konserndirektør for SINTEF Byggforsk Hanne Rønneberg, Bygg21-leder Petter Eiken, BNLs kompetansedirektør Jørgen Leegaard og forbundssekretær i Fellesforbundet Halvor Langseth.

Panelet hadde litt ulik tilnærming. – For å få forbrukeren til å velge energieffektive løsninger, må det lønne seg økonomisk, sa Otto Robsahm. Han påpekte også hvor viktig det er å øke forståelsen blant håndverkerne og huseierne for at det å velge energieffektive løsninger er smart og til det bedre.

Bygg21-leder Petter Eiken tror at byggenæringen greier å tilpasse seg de nye kravene.

– Power House er et godt eksempel på hva som er mulig, sa han og understreket viktigheten av vilje og langsiktig samarbeid. – Vi må også kvitte oss med tendensen til å sette sammen nye lag for hvert prosjekt. Det er viktig at man samarbeider i tidligfase, sa han.

Både Jørgen Leegaard fra BNL, Hanne Rønneberg fra Sintef Byggforsk og Halvor Langseth i Fellesforbundet fokuserte på viktigheten av at de som utfører jobben har riktig kompetanse og kan norsk byggeskikk.

– Det offentlige må gå foran som bestiller og sette kompetansekrav til de som skal gjøre jobben. Man må bl a stille krav til lærlinger og til fagarbeidere. I dag er det ingen krav til utførelsen, det er fokus på billigst mulig arbeidskraft, sa Leegaard.

Halvor Langseth fra Fellesforbundet mente også at den største utfordringen er mangel på faglighet i utførelsen.

Foruten paneldebatten var det også innlegg om fremtidens bygg. Hvordan vil byggene se ut etter 2020? Hvordan vil miljøfokus i byggsektoren slå ut på lengre sikt? Innledere her var Snøhetta-sjef Kjetil Thorsen, Kjersti Folvik fra Multiconsult, Eili V. Berge fra Oslo kommune, som er prosjektleder i Future Built og Audhild Kvam fra Enova.