Spennende eksportutvikling for Byggevareindustrien

Byggevareindustrien har forventninger til ferske tall som viser en økning i eksporten på tre prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Det blir spennende å følge denne utviklingen fremover, kommenterer adm. direktør Øyvind Skarholt etter at Byggevareindustriens kvartalsrapport for import og eksport foreligger. Rapporten er basert på tilgjengelig statistikk fra SSB som er bearbeidet av Prognosesenteret på oppdrag fra bransjeorganisasjonen.

Dette er andre kvartalet på rad med eksportøkning. Eksporten for årets tre første kvartaler viser imidlertid en nedgang på to prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Nedgangen skyldes et særlig svakt første kvartal.

Skarholt opplyser at økningen skjer særlig innenfor jern- og stålprodukter, trelast og kategorien plastprodukter. Særlig fremgangsrike eksportland er Sør-Korea og Singapore samt Italia og Storbritannia.

Når det gjelder importen økte den med i tredje kvartal med seks prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette er marginalt høyere enn økningen i det innenlandske salget fra norske produsenter som økte med fem prosent i samme periode. Samlet for årets tre første kvartaler ligger importen to prosent over 2012-nivået.

– Vår innenlandske salgsstatistikk etter årets tre første kvartaler viser at salget hos norske produsenter ligger ca. 1,5 prosent under 2012-nivået. Dette indikerer at importerte byggevarer fortsatt tar andeler i det norske markedet, kommenterer Skarholt.

I årets tre første måneder er det sement og betongprodukter og kryssfiner som viser størst vekst. Det er de baltiske statene Litauen og Latvia som topper importstatistikken.