Riksrevisjonen: - Betydelige overskridelser på flere Vegvesen-prosjekt

Riksrevisjonen ser alvorlig på at Statens vegvesen har betydelige kostnadsoverskridelser og forsinkelser på sine veiprosjekter.

Tirsdag la Riksrevisjonen frem sin gjennomgang av regnskaper og disposisjoner for 2012, og Statens vegvesen er en av de offentlige virksomhetene som kommer dårlig ut.

På de kontrollerte entreprisekontraktene har det vært kostnadsoverskridelser på i gjennomsnitt over 20 prosent, og 25 prosent av kontraktene er forsinket med minimum seks måneder.

«Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at Samferdselsdepartementet ikke har hatt tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot at Statens vegvesen følger opp entreprisekontrakter i tidlige faser av entrepriseprosjekter, for å kunne redusere risikoen for kostnadsoverskridelser og forsinkelser. Kostnadsoverskridelser på slike kontrakter fører til at prosjektene blir dyrere, mens forsinkelser i veiprosjekter fører til redusert framkommelighet og redusert trafikksikkerhet. Konsekvensen av kostnadsoverskridelser som følge av utvidelser av kontraktene er også at anskaffelsesomfanget ikke blir fullt ut konkurranseutsatt, noe som er et brudd på forskrift om offentlige anskaffelser», skriver de i sin rapport.

«Av 80 kontrollerte kontrakter hadde 48 en kostnadsoverskridelse på minimum 10 prosent, mens 22 hadde overskridelser på mer enn 30 prosent. Total opprinnelig kontraktsverdi var 3647,8 mill. kroner. Dette beløpet har ved kontraktenes utløp steget til 4421,8 mill. kroner, som tilsvarer en økning på 21,2 prosent», skriver de videre.

Riksrevisjonen peker også på områder som; manglende alternative sambands- og kommunikasjonsløsninger for krisesituasjoner, og mangelfull arkivering og manglende dokumentasjon på veinettet.

Dessuten finner de det kritikkverdig at Samferdselsdepartementet ikke har sikret at Statens vegvesen har bedre oppfølging av prosjekter med antatt kostnad på under 200 mill. kroner. Revisjonen viser at det er dårlig økonomisk oppfølging av slike prosjekter. Kontrollen viser at kostnadsrammen i varierende grad var dokumentert, og at flere prosjekter hadde store overskridelser. Totalt har de sett på 59 prosjekt under 200 millioner kroner. Ti prosent av disse hadde overskridelser på fra 25 til 500 prosent.

 - Vi tar Riksrevisjonens rapport til etterretning. Selve rapporten er nettopp blitt tilgjengelig. Vi vil nå lese denne og sette oss inn i revisjonsfunnene, sier Lars Aksnes - direktør i Vegdirektørens styringsstab.

Ifølge Statens vegvesen arbeider de med flere tiltak i forbindelse med kostnads- og tidsestimering, blant annet styrket opplæring om kontrakter, øke kvaliteten og detaljeringen på plangrunnlagene og styrke kvalitetssikringen av konkurransegrunnlagene.

De peker også de har iverksatt flere tiltak for bedre arkivering og dokumentasjon av prosjektdokumenter og at det arbeides med bedre rutiner for registrering og gjenfinning av dokumenter. Etaten vil dessuten gjennomføre opplæringstiltak for å sikre at saksbehandlere etablerer prosjekter i henhold til ny prosjektstruktur.

Riksrevisjonen anbefaler Samferdselsdepartementet:

* å iverksette tettere oppfølging av hvordan strategien for samfunnssikkerhet og beredskap i samferdselssektoren blir gjennomført i forbindelse med forvaltningen av veinettet

* å påse at Statens vegvesen forbedrer sin prosjektstyring, med vekt på planlegging, dokumentasjon og kostnadskontroll.

Her finner du rapporten