Viktige navnetrekk

Åtte sentrale organisasjoner i byggenæringen signerte mandag en viktig avtale med Direktoratet for byggkvalitet for å vurdere konsekvenser av nye byggeregler.

Det er vel ikke akkurat en fredsavtale som er signert, men det er ikke til å legge skjul på at det har vært en rekke opphetede debatter mellom myndighetene på den ene siden og byggenæringen på den andre siden. Uenighet har det også til dels vært innad i næringen. Både Morten Lie i Dibk og Jon Sandes i BNL uttalte under signeringen at denne debatten nok ikke har løftet partene til de store høydene.

Uenigheten har enkelt fortalt omhandlet hvordan alle nye krav og regler som er innført den siste tiden har påvirket kostnadsbildet. Mens representanter fra byggenæringen har pekt på at dette har virket til dels sterkt prisdrivende, har myndighetene pekt på at dette er viktige og riktige krav som må innføres for å sikre gode boliger for alle, men som slett ikke alene har vært bakgrunnen for prisveksten.

Debatten har i stor grad skjedd i det offentlige rom. Nå ønsker man å flytte debatten inn i et samarbeidsforum, som man kaller Indeksbygg. Vi mener selvsagt det er nødvendig med en fortsatt offentlig debatt rundt problematikken, men denne typen samarbeidsforum vil forhåpentligvis føre til at man får gjort noen vedtak som kan sørge for en utvikling der man får en mer oversiktlig og fornuftig plan- og boligregulering – og at man kan bygge boliger priser som folk, og spesielt førstegangsetablerere, har råd til å kjøpe.

Man har jobbet med denne avtalen i flere måneder, og det at Dibk sammen med BNL, EBA, Norsk Eiendom, Arkitektbedriftene, Boligprodusentenes Forening, Byggevareindustrien og Norsk Teknologi kunne signere denne avtalen har både stor symbolverdi, men forhåpentligvis også en viktig praktisk betydning. Målet med Indeksbyggprosjektet er å lage en ny samspillarena hvor representanter fra ulike deler av byggsektoren og myndigheter møtes og kan utarbeide en felles forståelse av utfordringen.

Debatten som har vært den senere tiden har ikke ført til å så mye konkret – vi får håpe denne areaen vil skape noe å bygge videre på. Ved å sette seg ned sammen kan man lettere oppnå enn felles forståelse av hvordan dagens regelverk, og fremtidens krav, vil ha å si for byggekostnadene. Det er ikke til å komme bort fra at man mange steder i landet har kommet til en smertegrense til hva folk ser seg råd til. Det er absolutt ingen tjent med. Både myndighetene, næringen og folk flest er avhengige av et sunt boligmarked.