Må ha to tanker i hodet samtidig

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner kommer til å insistere på at myndighetene og næringen må ha to tanker i hodet samtidig når arbeidet rundt fremtidens boliger skal videreutvikles.

– Det er viktig å ta hensyn til sikkerhet, miljø og tilgjengelighet samtidig som man må se på at boligene ikke blir for dyre, sier Jan Tore Sanner.

Sanner var mandag til stede under signeringen av den nye samarbeidsavtalen mellom Dibk og byggenæringens organisasjoner.

Statsråden fremhever viktigheten av at man må legge vekt på en boligstandard som ikke bare ivaretar dagens behov, men også morgendagens behov.

Han ser samtidig at disse kvalitetene man legger opp til har en kostnadsside.

– Da er det viktig at vi ikke lar reguleringen ta overhånd. Veldig ofte er det slik at når man ser nye behov, så legger man den ene reguleringen oppå den andre. Man ser da ikke helhetsbildet som man er i ferd med å skape, påpeker han. Ministeren mener det er store rom for forenklinger i plan- og bygningsloven.

Skal se på små leiligheter
Sanner er opptatt av at unge mennesker skal kunne komme inn på boligmarkedet.

– Vi vil derfor særlig se på de små boligene og hvordan kostnadsbildet har utviklet seg innen dette markedet, sier han.

Det har de siste par årene vært mye diskusjon rundt hvordan nye ulike kravene påvirker kostnadsbildet i utbyggingen av nye boliger. Embetsverket har sett på tall på den ene siden og næringen sett på sine tall på den andre siden.

– Nå får man mulighet til å sette seg sammen og vurdere dette gjennom en felles arena, sier Sanner.

Ansvar for både plan- og bygningsloven
Den nye kommunal- og moderniseringsministeren peker også på fordelene ved at han nå har ansvar for både plan- og bygningsloven.

– Det er en fordel ved departementet vi nå syr sammen at vi har mulighet til å kunne se ting i sammenheng. Det dere gjør nå er å skape en felles arena for næringen i dialog med myndighetene for at dere skal kunne ta gode beslutninger. Det vi har gjort i det nye departementet er også å skape en felles arena ved at vi ser plan- og bygningsloven i sammenheng - det er at vi kan se stat og kommune i sammenheng. Jeg tror at den typen felles arenaer er veldig viktig. Det betyr ikke at det at de vanskelige valgene forsvinner, men man har en felles plattform og arena, og det er dere med på å skape ved at dere undertegner denne avtalen, legger Sanner til.

Han forteller at de kommer til å følge arbeidet med Indeksbyggprosjektet tett fremover.

Statssekretær Per Willy Amundsen vil få et særlig ansvar for arbeidet med boligpolitikken, og ikke minst arbeidet med plan- og bygningsloven fra departementets side. Amundsen fulgte derfor også det første møtet i Indeksbyggprosjektet etter at samarbeidsavtalen var undertegnet.