Rockheim mørkelagt etter å ha blokkert flykommunikasjon

Ikoniske Rockheim i Trondheim er mørkelagt etter å ha forstyrret kommunikasjonen mellom fly og flytårn på Værnes.

Det melder Adresseavisen på sine nettsider mandag.

De siste ukene har den iøynefallende toppboksen på Rockheim på Brattøra vært mørklagt. Forklaringen er kanskje noe overraskende for enkelte. Årsaken er nemlig at lysene skaper trøbbel for flytrafikken som krysser over landemerket til og fra Værnes, skrev Adressa denne helgen.

Fungerende lufthavnsjef Per Jarle Ingstad forteller til avisen at problemet i en periode var så stort at kommunikasjonen var umulig.

- Det har vært så omfattende støy at tårnet ikke har hørt flyene, og flyene har ikke hørt tårnet. De har selvfølgelig radar, men det skal være dialog på det tidspunktet, sier Ingstad.

Det har vært forstyrrelser på frekvensen over tid, mens problemene som fikk Avinor til å varsle Post- og teletilsynet varte i en ukes tid. Klagen ble sendt inn den 7. oktober. Den 9. oktober var feilen rettet i form av at lysene på Rockheim ble slått av.

Tas veldig alvorlig

Problemet oppstår fordi objekter på bakken sender ut frekvenser i samme område som flyene og tårnet på Værnes. Frekvensene fra bakken kommer mellom frekvensene i lufta og skaper støy og skurring i kommunikasjonen.

Anslagsvis behandles 30-40 slike saker i året, og de to siste månedene har det vært sju saker bare i Trondheim.

Post- og teletilsynet tok klagen fra Avinor svært alvorlig.

- Det spesielle i denne saken er at det kommer inn under fare for liv og helse. Flykommunikasjon er noe som må tas veldig alvorlig, forklarer seksjonssjef for frekvenskontroll i Post- og teletilsynet (PT) Per Eirik Heimdal.

Flere støykilder ble funnet i Trondheim, men det var først da lysene på Rockheim ble slått av at støyen forsvant helt.

«Det var ikke nok å dimme LED-lysene helt ned, men sikringene til strømtilførselen måtte brytes for at støyen skulle bli borte.» står det i rapporten fra kontrollen.

Ganske vanlig

- Denne problematikken er ikke enestående for Rockheim. Vi har mange saker i året som ligner, fortsetter seksjonslederen, og forteller blant annet om en elektrisk rullestol i Florø som ga lignende utslag.

Ifølge lufthavnsjef Ingstad oppsto det ingen uheldige hendelser som følge av støyen, men siden problemet ble oppfattet som økende ble det prioritert å finne løsninger.

Hva som må til for å løse problemet, er verken PT eller Avinor kjent med, skrive Adresseavisen.