Protan blåser liv i mongolske gruver

Norske Protan i Drammen er et friskt pust i mongolsk gruvedrift. Tak- og ventilasjonseksperten har til nå levert mer enn én mil med ventilasjonsrør til et gruveanlegg i Mongolia.

Nå skal gruvearbeidere i Mongolia puste i frisk luft, også når de arbeider dypt nede i fjellet. Protan på Brakerøya i Drammen har til nå levert over 10 kilometer med ventilasjonsrør til gruveanlegget i Gobiørkenen.

Det skriver Protan i en pressemelding mandag.

Protan har siden 1939 vokst til å telle over 700 medarbeidere. Konsernet eksporterer hele 75 prosent av produksjonen til over 40 land verden over. Foruten å være en av landets største takentreprenører og en stor internasjonal produsent av takmembraner, lager Protan ventilasjonsrør. Det patenterte Ventiflex-systemet er mest brukt i nye tunneler. Protan har blant annet levert til store prosjekter i Hong Kong og Seattle, og den nye undergrunnen i København.

Frisk luft i gruven

Den første leveransen til de Mongolske steppeområdene fant sted våren 2011. Siden da har Ventiflex levert mer enn 10 km sjaktrør i dimensjoner opptil 1,9 diameter.

– Vi har levert ventilasjonssystemer til alle verdens kontinenter og er i dag representert med lokal distribusjon i mange land. Jeg er glad for at Ventiflex hele tiden finner nye anvendelsesområder, og jeg er sikker på at dette sjaktrørsystemet gjør luftkvaliteten i gruvene i Mongolia veldig mye bedre, sier administrerende direktør i Protan, Erik Øyno i pressemeldingen.

De siste sjaktene i gruven har blitt designet og tilpasset Ventiflex-systemet for optimal bruk og enklere installasjon. Til nå er tre sjakter så godt som ferdigstilt, og den fjerde sjakten er under utgraving. Den dypeste sjakten går hele 1,8 kilometer ned under bakkenivå og den totale vekten på sjaktrør-systemet er rundt 9 tonn.

- Slik er det med alle våre systemer. Fra Takmembraner til ventilasjonsrør. Løsningene blir billigst og best når vi kommer inn i planleggingsfasen av prosjektet, forklarer Erik Øyno.

Sikkert og slitesterkt

Protan Ventiflex er selvslukkende, det vil si at i tilfelle brann vil røret kollapse, og brenner ikke av seg selv når brannkilden fjernes. Dette i motsetning til de fleste andre organiske materialer som vil fortsette å brenne. Systemet er også, ifølge pressemeldingen, svært slitesterkt, enkelt å montere og vedlikeholdsfritt.

– Bedre luft gir utslag i større effektivitet blant gruvearbeiderne, og fremfor alt bedre helse. Vi i Protan er veldig glad for å kunne bidra til å gjøre hverdagen bedre for gruvearbeiderne i Mongolia, sier Erik Øyno.

Protan Ventiflex er alene i verden om å produsere alt selv, fra tekstil, til belegg til ferdig produkt. Tekstilen er spesiallaget for høy stabilitet og rivefasthet. PVC-belegget er laget spesielt for underjordisk bruk, og gir god beskyttelse mot de fleste kjemikalier, vann, sollys (UV-stråler) og gasser.