Solberg svanger med klimatale

Tirsdag skal statsminister Erna Solberg (H) for første gang avsløre hovedtrekkene i regjeringens klimapolitikk. Daglig leder Marius Holms i Zero forventer at en ny kurs stakes ut.

– Den forrige regjeringen baserte sin politikk i altfor stor grad på håpet om en ny, internasjonal klimaavtale og en global pris på CO2. Det er fullstendig urealistisk, sier Holm til NTB.

Han er i full gang med forberedelsene til Zerokonferansen neste uke, der Bill og Hillary Clintons datter Chelsea er det store trekkplasteret. Statsminister Erna Solberg (H) skal tale på åpningsdagen tirsdag – og hun lover å komme med nyheter.

– Zerokonferansen blir første gang vi presenterer retningen for regjeringens klimapolitikk, sier Solberg selv.

Ny retning

Regjeringen er blitt kraftig kritisert – også av samarbeidspartiene Venstre og KrF – for å ha utelatt klimaproblemet fra listen over åtte prioriterte områder i regjeringsplattformen.

Dokumentet har en rekke formuleringer som miljøorganisasjonene nå forventer blir fylt med konkret innhold. Blant dem er følgende løfte: «Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket.»

– Vi har forventninger om at regjeringen bidrar til å øke takten når det gjelder bruk av klimavirkemidler på alle sektorer, sier Marius Holm i Zero.

At han beskriver seg selv som optimist på klimaets vegne skyldes tiltak som gjennomføres lokalt.

– Satsingen på fornybar energi internasjonalt har gitt en industri som snart klarer seg uten subsidier. Men Norge henger etter, sier han.

Den store lønnsomheten i oljebransjen er forklaringen på at Norge er en sinke, mener Zero-sjefen.

– Todelingen av økonomien bidrar til å utsette et helt nødvendig grønt skifte her hjemme, også fordi oljebransjen støvsuger markedet for dyktige ansatte, sier han.

Investeringer

Han mener Solberg-regjeringen blant annet må sørge for å vri investeringene bort fra fossil til fornybar energi, kutte hjemlige CO2-utslipp, fortsette dagens elbil-politikk, satse på flytende vindparker til havs og innføre en tograderstest på oljeinvesteringer.

– Erna Solberg må ta et oppgjør med Jens Stoltenbergs forestilling om at klimaproblemet løses globalt. 20 år med mislykkede klimaforhandlinger forteller oss at klimaproblemet aldri vil bli løst på denne måten, sier han.

Nyslått miljøvernminister Tine Sundtoft (H) er også invitert til Zerokonferansen. Overfor NTB har hun slått fast at det er gjennom en sterkere satsing på kollektivtransport, frivillig skogvern og utvikling av grønn teknologi at klimaforliket skal styrkes.

– Vi må få det private næringslivet med på laget. Min erfaring er at store deler av næringslivet er ganske miljøbevisst. De ser muligheter til å ta i bruk miljøteknologi og på den måte bidra til et bedre klima, påpekte hun. (©NTB)