Vil ta tid å rive Brustadbua

Regjeringen vil tillate butikkene å holde åpent på søndager. Men det kan vise seg å være lettere sagt enn gjort å rive Brustadbua.

Regjeringen vil tillate butikkene å holde åpent på søndager. Men det kan vise seg å være lettere sagt enn gjort å rive Brustadbua.– Regjeringen har tatt beslutningen i blinde. Nå er det opp til partene i arbeidslivet å sørge for en realitetsorientering, sier leder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor til NTB.

LO-forbundet har sammen med arbeidsgiverforeningen Virke og ledelsen i Coop Norge advart regjeringen mot å gå for hastig fram.

– Ingen endringer i regelverk bør baseres på synsing og politisk velgerfrieri. Den bør baseres på innhenting av kunnskap, fakta og ikke minst tett dialog med partene, heter det i et felles skriv fra de tre.

Ber om analyse

Varehandelen sysselsetter om lag 14 prosent av norske arbeidstakere og består av flere enn 65.000 bedrifter med 370.000 ansatte.

– Selv små endringer kan gi utilsiktede ringvirkninger. Det gjelder også åpningstider, advarer Handel og Kontor, Virke og Coop.

Trekløveret motsetter seg ikke endringer i dagens regler, men forutsetter og forventer at dette skjer i tett dialog med partene i arbeidslivet.

– Det er ti år siden åpningstidsloven forsvant. Helt uavhengig av regjeringens intensjoner, er tiden inne for å evaluere dagens system og vurdere om det fungerer på en hensiktsmessig måte, sier Sundnes.

Hun har en rekke innvendinger mot søndagsåpne butikker, og sier ikke nei utelukkende av hensyn til de ansatte.

– Det regjeringspartiene beskriver som større mangfold og valgfrihet, vil i praksis føre til det motsatte. Å holde stengt når konkurrentene holder åpent, er ikke en farbar vei. Mange nisjebutikker vil måtte legge ned, og de store kjedenes makt blir større. Dette har alt skjedd i Danmark, sier hun.

Arbeidskraft

Ifølge Sundnes vil søndagsåpne butikker være en stor utfordring for mange virksomheter, ikke minst bensinstasjonene som henter mye av sin omsetning fra søndagssalg av dagligvarer.

At det allerede er mangel på arbeidskraft i Norge, er en annen grunn til å være varsom med å tillate butikker å holde åpent på søndager.

– Regjeringen framstiller søndagsåpne butikker som et gode for studenter som trenger å jobbe. Men det finnes ikke studenter nok i Norge til å fylle behovet for arbeidskraft som regjeringens frislipp vil skape, sier Sundnes.

Hun understreker at LO ikke motsetter seg endringer i dagens regelverk, men noe frislipp ser hun ikke for seg.

– Det er fullstendig urealistisk med full liberalisering av åpningstidene, sier hun.

Vil rive bua

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier til NTB at han gjerne blir husket som statsråden som skrotet Brustadbua.

– Regjeringsplattformen sier at vi ønsker søndagsåpne butikker. Så gjelder det å finne trygge og gode løsninger som ivaretar helse, miljø og sikkerhet for arbeidstakerne.

– Jeg skjønner ikke logikken i at Plantasjen får holde åpent på søndager og selge hagemøbler, mens for eksempel Felleskjøpet må holde stengt. Hvorfor er det skadelig for de ansatte i Felleskjøpet å jobbe på søndager, når det ikke er skadelig for de ansatte på Plantasjen?

Eriksson kan ikke si når løftet om søndagsåpne butikker vil være gjennomført, men medgir at prosessen er lang. Først skal partene involveres, så skal et eventuelt lovforslag på høring og sikres flertall på Stortinget.

Selve loven som regulerer søndagsåpne butikker, hører heller ikke inn under hans departement. Lov om helligdager og helligdagsfred er nå flyttet til Kulturdepartementet, som igjen har overtatt ansvaret for kirkesaker. (©NTB)