Motstand mot nye regler for kjøpesentre

Nye statlige retningslinjer vil sette stopp for etablering av store kjøpesentre utenfor sentrum. Handelsnæringen ber den nye regjeringen trekke forslaget, og IKEA vil ha unntak.

Miljøverndepartementet la før valget fram forslag til ny statlig planbestemmelse om lokalisering av kjøpesentre. Bestemmelsen er en klar innskjerping av dagens regler, og betyr at det ikke vil være tillatt å etablere nye, bilbaserte kjøpesentre utenfor sentrum av byer og tettsteder.

Bestemmelsen skal bidra til en mer kompakt byutvikling, der mest mulig av persontrafikken tas med kollektivtrafikk, sykkel og gange. Den skal også gis ens praksis over hele landet.

– Trekk forslaget
Forslaget har nå vært på høring og har fått blandet mottakelse. Hovedorganisasjonen Virke, som organiserer handelsbedrifter, mener hele forslaget bør trekkes tilbake fordi det er for dårlig utredet. Coop Norge ber også om at forslaget trekkes tilbake og vil heller ha en gjennomgang av dagens regelverk.

Sektor Gruppen, som forvalter over 30 kjøpesentre, går også mot et statlig forbud mot nyetablering og utvidelse av kjøpesentre utenfor sentrum, og ber om at planbestemmelsen ikke blir vedtatt.

Møbelgiganten IKEA ber om en egen unntaksregel i planbestemmelsen, dersom den vedtas. IKEA argumenterer med at de er en regional aktør med landsdelsbasert nedslagsfelt. Slike aktører hører ikke hjemme i sentrum av byer og tettsteder, og bør behandles særskilt, mener IKEA.

Fra miljø til kommunal
Den blåblå regjeringen har overført ansvaret for planarbeid fra Miljøverndepartementet til Kommunal- og regionaldepartementet. Det omfatter også forslaget om statlig planbestemmelse for etablering av kjøpesentre. Men statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) vil ikke kommentere en sak som er til behandling i departementet.

– Høringsfristen har akkurat gått ut og vi skal ha en god prosess før vi konkluderer i denne saken, sier Amundsen til NTB.

Plasskrevende
IKEA reagerer også mot at møbler og hvitevarer ikke lenger defineres som særlig plasskrevende handel, som har unntak fra forbudet.

Unntaket i forslaget omfatter handel med biler, båter, trelast og byggevarer samt utsalg fra hagesentre og planteskoler. Men vilkåret er at de lokaliseres i tilknytning til sentrum eller innenfor etablerte områder for handel. Det betyr at det uansett ikke kan etableres nye handelssentre på et jorde utenfor byen.

Både Landbruks- og matdepartementet og Norges Bondelag vil ha et absolutt vern av dyrket mark mot etablering av plasskrevende handelsvirksomhet.

Konkurransetilsynet mener forslaget reduserer konkurransen i dagligvaremarkedene og vil føre til høyere priser, lavere kvalitet og dårligere vareutvalg.

Flere andre høringsinstanser mener lokalisering av handel bør avgjøres av lokale og regionale myndigheter, ikke av staten.