Positiv børshøst for entreprenørene

Alle de store nordiske og europeiske entreprenørene kan se tilbake på tre positive måneder på børsene, men forskjellen mellom selskapene er store.

Landets to største entreprenører, Veidekke og Skanska, har hatt den svakeste børsutviklingen av de entreprenørene vi har sett på fra 1. august til 31. oktober. Verdien av disse to har økt henholdsvis 1,0 og 1,2 prosent.

Til sammenligning har hovedindeksen ved Oslo Børs lagt på seg 6,9 prosent i samme periode.

For den andre norske børsnoterte entreprenøren, AF Gruppen, gikk det bedre. De kan se tilbake på en oppgang på 5,6 prosent.

Best av de store nordiske entreprenørselskapene har NCC vært. Deres kurs har steget med 16,1 prosent i perioden. For JM og Peab har det vært oppganger på henholdsvis 5,7 og 7 prosent.

Utviklingen til de store europeiske børsnoterte entreprenørene er med på å understreke at byggehjulene er i ferd med å komme i gang igjen.

Det spanske FCC-konsernet har en kursoppgang på 61,1 prosent i høst. FCC var hovedeieren til østerrikske Alpine Bau, som erklærte seg selv insolvent før sommeren. Østerrikes største entreprenør Strabag ser også ut til å ha fått mer å gjøre i kjølvannet av den konkursen, og kan vise til en prosentvis økning på 12,7 prosent.

Spanske ACS ble rangert som Europas nest største entreprenør i 2012, og hadde en oppgang på 8,5 prosent.

De to store franske entreprenørkonsernene Vinci og Bouygues aksjeverdi steg med 15,9 og 28,3 prosent.

Begge de to tyske entreprenørene Hochtief og Bilfinger er inne på flere prosjekt i Norge, og begge kan vise til fine oppganger på henholdsvis 17,4 og 11 prosent.