Mange nordmenn kjøper og selger hus i Spania

Stadig flere nordmenn reiser nå til Spania på husjakt, og stadig oftere ser vi at nordmenn selger hus for å kjøpe et nytt. Det er utrolig mye som selges, men man kan fort bli lurt. I tillegg betyr beliggenheten enormt mye.

Huset kan være flott, men ligger det på feil sted kan et kjøp være en katastrofe. Det er viktig å se hvilke behov man har. De aller fleste som kjøper hus i Spania, er opptatt av tilgjengeligheten til sjøen. Man vil på stranda. Men bor man for langt unna kan det å komme seg ned til sjøen være vanskelig. Man må da kjøre bil, men problemet er hvor man skal parkere. Det er en kjempeutfordring i alle fall om sommeren i de mest populære områdene. Dette gjelder også i påsken. Da trekker hundretusener av spanjoler som bor inne i landet, ut til kysten.

Finn ditt drømmested

For vår egen del har vi funnet et drømmested på Costa Blanca sør, like ved La Mata-stranda nord for Torrevieja. Her er det kort vei ned til stranda. Det er en liten, men velholdt urbanisasjon i et flott etablert område. Her er det ingen uferdige hus, tomme bassenger og visne hager. Det bor mange nordmenn og andre skandinaver i området, og man har det meste rundt seg. Og fremfor alt – dette er et trygt strøk. Det er veldig mange fly som går fra Norge til Alicante flyplass hver eneste dag, og bestiller man billett i god tid er prisen svært så overkommelig for de fleste.

Tenk sikkerhet

Sikkerhet må man tenke på når man skal kjøpe hus i Spania. For mange nordmenn er det uvant å måtte låse dørene og leve bak sikkerhetsdører, men det er noe man vender seg til.

Det er også viktig å vite hvor man kan finne de nærmeste butikker og restauranter. I de populære områdene er tilbudene mange og varierte.

Om ikke alle har et søskenbarn i Spania, kjenner vel de fleste noen nordmenn som har hus i Spania. Før man kjøper noe som helst er det viktig å forhøre seg. Man skal være forsiktig med å kjøpe et hus man bare har sett et prospekt. Man bør også så absolutt reise for å se hvordan huset og området er. Da oppdager man gjerne at virkeligheten er noe annerledes enn det bildene i prospektet viser.

Vikig med gode naboer

De aller fleste nordmenn som kjøper hus i utlandet, vil kun bruke huset i noen måneder eller uker hvert år. Da er det viktig å ha gode naboer som kan se til huset. For vår del er vi veldige heldige i og med at vi har et britisk ektepar som bor fast i vår urbanisasjon. Da vet vi at noen følger med huset, og blomster og planter får vann. Svømmebassenget er hele tiden kontrollert og renset. Da er det alltid en fornøyelse å komme tilbake.

Ellers er det mange som reiser på besøk til familie som har hus i Spania. Det kan være en utfordring med plass, men bor man sammen med hyggelige naboer vil det som regel være mulig å leie et hus eller en leilighet i rimelig nærhet til de gjestene som kommer.

En god advokat er gull verdt

Når man skal kjøpe et hus i utlandet, er det mye man skal ta hensyn til. Det er mange formaliteter. Det er ellers viktig at man sørger for å ha en god advokat man kan stole på. Det er ikke alltid man kan stole på advokater. Da er det smart at man snakker med noen som har erfaring. Da får man som regel også tips på hvem man skal kontakte.