Langemyhr får 20 millioner fra Oslo kommune

Byggmester Harald Langemyhr er i Oslo tingrett tilkjent 14 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter fra Oslo kommune. Kommunen er fornøyd med at retten fastslår at det forekom sosial dumping.

– Dette er en kjempeoppreisning. Men at vi får penger, er egentlig en selvfølge, sier Langemyhr til Tønsbergs Blad. I 2012 ble han frikjent for grovt bedrageri av 18,4 millioner kroner mot Oslo kommune.

Byggmesteren mente Oslo kommune handlet grovt uaktsomt da de anmeldte ham og stengte to byggeplasser i 2008.

Saksøkte kommunen
I et sivilt søksmål mot kommunen krevde langemyhr 27 millioner kroner pluss forsinkelsesrente på 10 millioner. Nå er han tilkjent snaut 14 millioner med tillegg av renter fra november 2008, til sammen 20 millioner kroner.

– Jeg er ikke overrasket over dommen. Dette er noe kommunen skulle betalt i 2008. Vi har tross alt levert varer og arbeid som det ikke er gjort opp for, sier Langemyhr til avisen.

- Frifunnet for alle erstatningskrav
Omsorgsbygg Oslo KF og Oslo kommune sier på sin side i en pressemelding at de vant frem på de vesentlige punktene i den sivile rettsaken mellom kommunen og byggmester Harald Langemyhr.

- Kommunen er frifunnet for alle erstatningskrav fremsatt fra Langemyhr, totalt opp mot 200 millioner kroner, men kommunen må betale for deler av arbeider utført på byggeplassen. Retten konkluderer med at Langemyhr har begått massive brudd på arbeidsmiljølovens regler, samt bedrevet sosial dumping. Noe retten mener det er av en slik art at det kvalifiserer til vesentlig kontraktsbrudd. Det er i tillegg slått fast at byggmester Langemyhr drev byggeplassen urasjonelt og retten har gjort vesentlige kutt i kravene fra Langemyhr. Dommen fastslår at det var riktig å anmelde forholdet, heter det i meldingen fra Omsorgsbygg Oslo KF.

I den drøyt 120 sider lange dommen påpekes det at ingen av partene «har vunnet saken fullt ut eller i det vesentlige». Langemyhr vant ikke fram med erstatningskrav utenfor kontraktene. Kommunen trenger altså ikke betale noe utover de utestående beløpene for det arbeidet som er levert, samt renter.

Oslo kommune trenger heller ikke dekke utgifter Langemyhr har hatt i forbindelse med stenging av byggeplasser og heving av kontraktene. Disse utgiftene er ikke tatt med i sluttfakturaen, og kommunen fikk medhold i at det dermed ikke kan fremsettes krav om dekning senere.

Ikke en full seier
Langemyhr mente kommunen handlet urettmessig da byggeplassene ved Økern sykehjem og Sinsen barnehage ble stengt i 2008.

– Hovedpoenget med dommen slik jeg ser det, er at kommunen ikke hadde lov til å heve kontrakten, ikke lov til å holde tilbake utstyr og maskiner og ikke rett til å stenge oss ute fra byggeplassen. Det er jeg veldig glad for at også retten mener, sier byggmesteren videre.

Ingen av partene tilkjennes sakskostnader.