Våt og vindfull høstuke forut

Vi kan vente oss helt normalt høstvær den første helga i november og neste uke. Vått og vindfullt, iallfall i Sør-Norge.

Det er høst i Norge, med lavtrykk som kommer inn fra vest. Det gir helt typisk høstvær, konstaterer statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Østlandet kan få noen gløtt av sol fredag og lørdag, men det er usikkert. Det er derimot ganske sikkert at søndagen blir våt. Et lavtrykk i Norskehavet sørger for det.

– Vi får en kuling fra sør som øker på utover søndag. Dette er en fuktig vindretning, som gir regn og regnbyger i hele Sør-Norge og vind opp til kuling langs kysten. Vi venter også kuling i fjellområdene i Sør-Norge, sier Løvdahl til NTB.

Vestlandet får trolig det meste, både av vind og nedbør gjennom hele helga.

Pass på låvedøra
Trøndere og nordlendinger ser ut til å slippe litt lettere. På grunn av lavtrykket over Sør-Norge får Midt-Norge sørøstlig fralandsvind. Godværsvind, som trøndere kaller den.

– Trøndelag får mindre nedbør enn Vestlandet. Men sørøstlig vind kan også være lunefull. Vi må ta høyde for at det vil blåse kuling utsatte steder, sier Løvdahl, som rår trøndere til å sko seg godt og passe på låvedørene.

Også Nord-Norge kan regne med lettere vær.

– Også her får vi stort sett fralandsvind. Nordland kan nok få noen byger på kysten, men det blir lettere etter hvert. Troms og Finnmark får det greieste været. Det kan komme litt snø i grenseområdene, men de nordligste fylkene kan få gløtt av sol, sier Løvdahl.

De solstrålene kan jo være greie å få med seg, før sola tar vinterferie i nord.

Hissige lavtrykk i vente
Temperaturene er normale for årstida og vil trolig holde seg om lag på samme nivå utover i neste uke.

– Vi venter at været neste uke vil bli mye av det samme, med fuktige værsystemer fra Norskehavet. Været i Nord-Norge kan bli litt mer skiftende.

Og det kommer påfyll av mer vær fra vest.

– Det er grobunn for danning av saftige lavtrykk i Nord-Atlanteren. Prognosene tyder på at et kraftig lavtrykk vil nå Norge neste helg. Og vi får nok flere skyllebøtter, sier Løvdahl.

Normalt novembervær, med andre ord. (©NTB)