Interessant avtale om svart arbeid

Vi er opptatt av at man gjør alt man kan for å hindre svart arbeid – og da hilser vi velkommen den avtalen som er inngått mellom entreprenørselskapet Consto og Skatt Nord. Avtalen innebærer at entreprenøren sender en månedlig rapport til skattemyndighetene med opplysninger om alle som har vært inne på byggeplassen. Planen er at dette skal gjøre det lettere å avdekke svart arbeid.

Ingenting må være uprøvd for å løse det uvesenet som nå brer seg i byggenæringen. Avtalen fungerer slik at Consto henter ut informasjon fra ID-kortene til alle som er inne på byggeplassen deres via en elektronisk kortleser. Deretter sender de en månedlig rapport med enkelte opplysninger til Skatt Nord.

– Vi forplikter oss til å gi fra oss fødselsnummer eller d-nummer på ansatte. D-nummer er et midlertidig nummer som tildeles utenlandske arbeidere som jobber under seks måneder av gangen i Norge. Dessuten gir vi fra oss organisasjonsnummeret til alle underentreprenørene, forklarer kvalitets- og HMS-sjef Gunn Irene Cornels til Byggeindustrien.

Hun forteller også at avtalen gjør at skattemyndighetene forplikter seg til å gi tilbakemelding dersom de finner feil.

Dette er den første avtalen av denne typen som skattemyndighetene har inngått med en utbygger, og til å begynne med er det kun prosjektet Kræmer Brygge i Tromsø som bli omfattet av dette.

Vi synes at man må prøve nye veier. For entreprenøren er dette også en sikkerhet. Det er nemlig et betydelig ansvar som ligger på den som står ansvarlig for et byggeprosjekt også på den utførende siden. ”Kjeltringene” blir stadig smartere – og vi frykter at det kan være store mørketall også på seriøse byggeplasser.

BNL, EBA og andre aktører som representerer byggenæringen, bør så avgjort følge med det forsøket man nå starter i Tromsø. Man må selvsagt ikke bygge opp et enormt byråkrati rundt dette, men med moderne datasystemer bør dette være en grei oppgave.