Lien: Nå er det åpnet for 40 nye år på Ekofisk

Da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) åpnet nye Ekofisk tirsdag, sørget han for at det norske oljeeventyrets første felt kan leve i nye 40 år.

– Det var jo her det hele startet, med en melding til norske myndigheter, lille julaften 1969. Ekofisk er grunnsteinen i utviklingen av norsk petroleumsindustri og helt avgjørende for utviklingen av den moderne velferdsstaten. Etter 42 års produksjon av olje og gass på Ekofisk åpnes nå infrastruktur som legger til rette for nye 40 år med produksjon, sier Lien til NTB.

Han nøler ikke med å beskrive dagen som «historisk».

85 milliarder kroner
Produksjonen på Ekofisk sør startet fredag, to måneder før tidsplanen som ble godkjent av Stortinget i 2011.

Lien åpnet tirsdag brønnhodeplattformen Ekofisk 2/4 Z med 35 produksjonsbrønner og en sjøbunninstallasjon for åtte vanninnsprøytingsbrønner. Ny hotellplattform og senter for feltet ble løftet på plass i august. Den vil erstatte to eksisterende hotellplattformer og en innleid boligrigg.

Investeringene er ifølge Olje- og energidepartementet på 85 milliarder kroner.

– Skal vi klare å opprettholde aktiviteten på sokkelen i årene fremover, så må vi sørge for at man utnytter de modne arealene og eksisterende infrastruktur. Utbyggingen på Ekofisk må sees i det lyset, sier Lien.

Turbo-Tord
Forgjengeren, Ola Borten Moe (Sp), fikk tilnavnet «olje-Ola» av miljøvernerne som mente han var i overkant oljefokusert. Lien har etter bare få dager i ny jobb fått tilnavnet «turbo-Tord» av Stavanger Aftenblad.

Uten at Lien har signalisert mindre oljeiver enn Borten Moe, er han likevel blitt tatt rimelig godt imot av miljøbevegelsen.

– Vi overtok et rimelig ryddig bord etter Ola Borten Moe. Petroleumspolitikk er og skal være forutsigbart, stabilt og langsiktig. Det skal vi føre videre, og mitt perspektiv strekker seg mye lenger fram enn de neste fire åra. Men innen fornybar-sektoren, karbonfangst og -lagring har vi atskillige utfordringer, og her overtok vi ikke et like ryddig bord. Vi har en substansiell jobb å gjøre, og jeg setter pris på at miljøbevegelsen er glad for at vi tar tak i disse utfordringene, sier Lien.

Symbolsk
Lien er ikke bekymret over at miljøbevegelsen ikke applauderer at hans første store gjerning utenfor kontoret ble å åpne nye Ekofisk – et symbol på at Høyre/Frp-regjeringen har erklært at aktiviteten på norsk sokkel skal føres videre.

– Jeg kommer til å være uenig med miljøbevegelsen i mange petroleumspolitiske spørsmål. Det betyr ikke at det er noe mål for meg eller regjeringen å bruke masse tid på å ligge i krig med dem. Vi får bruke tid på det vi er enige om, og forholde oss til at det ikke er alt man er enige om, sier han.

Fangst og lagring
Frp-statsråden mener det ikke er mulig å nå klimapolitiske mål uten samtidig å legge til rette for fortsatt høy aktivitet i oljeindustrien.

– Nesten uansett hvilket perspektiv og scenario man legger til grunn, så er klimautfordringen en global utfordring. Den krever og forutsetter globale løsninger. Og uansett perspektiv og scenario, så kommer gass og olje til å være en del av energimiksen i generasjoner fremover. Det må vi forholde oss til. Da handler det om å få til karbonfangst og -lagring, slik at man kan fortsette å bruke karbonbasert energi innenfor rammen av en mindre karbonintensiv politikk. Det er ingen enkel oppgave, men vi er nødt til å ha et større ambisjonsnivå enn den forrige regjeringen på det området.