Firesafe med hete branntema

Firesafes brannsymposium går av stabelen tirsdag og onsdag. Fire brennhete tema belyses og diskuteres når eksperter, myndigheter og huseiere møtes i Oslo.

Tirsdag og onsdag gjennomføres det niende brannsymposiet i Firesafes regi.

Symposiet arrangeres hvert andre år, og er en arena for både brannsikringseksperter, myndigheter og eiere og forvaltere av norske bygninger. I løpet av to dager skal fire hovedtema belyses og diskuteres på Olav Thons konferansehotell i Bjørvika i Oslo.

Temaene som tas opp er eiers ansvar for brannsikring, utfordringer ved oppgradering av eksisterende bygg, nye slokkemuligheter og røykventilering og ventilasjonsanlegg.

Les også: - Vi sikrer ikke hus og hytte godt nok

– Det er veldig mange gode foredrag planlagt, og jeg har store forventninger, forteller administrerende direktør Morten Ameln i Firesafe.

Nytt og nyttig

Ameln forteller at symposiet er ment å være et fagmøte og en mulig tankesmie rundt brannsikring, men at det også skal være praktisk vinklet for maksimalt utbytte for de fremmøtte.

– Vi prøver å fokusere på hva som er nyttig for deltakerne, sier han.

Men Firesafe-direktøren forteller at diskusjonene i brannsymposiet også er en mulighet til å påvirke for bedre praksis i norsk brannsikring.

– Vi benytter oss stort sett av eksterne forelesere, og flere av dem representerer myndighetene. I tillegg til å bevisstgjøre eierne om hva deres ansvar og muligheter er, ønsker vi også å påvirke utviklingen.

Les også: Rambøll etterlyser brannvernløft

Klar tale

Et av områdene hvor Ameln forteller at man bør bli bedre i Norge, er forholdet mellom konsept og håndverker, både med tanke på detaljprosjektering og skjerping av er kravet om uavhengig tredjepartskontroll. I dagens forskrifter kan tredjepartskontroll pålegges i prosjekteringsfasen på kritiske punkt i bygningen. Samtidig, forteller Ameln, preges utførelsen av egenkontroll.

– Her faller brannsikringen litt mellom to stoler. I konseptet kan beskrivelsene være temmelig vage, og det er ikke alltid like lett for entreprenøren å forstå hva som er ment. Hva er, for eksempel, tilstrekkelige rømningsmuligheter?

Første innlegg i symposiet, holdt av senioringeniør for forebyggende brannvern Lars Haugrud fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, dreide også innom Amelns kjepphester.

Ved utgangen av 2013 skal direktoratet levere et forslag til revidert versjon av forebyggendeforskriften. Her vil flere av punktene i forskriften kunne presiseres, med tydeliggjøring av ansvar, samtidig som at myndighetenes muligheter til å kreve oppgraderinger kan foreslås økt.