Næringsbygget Troll

Næringsbygget Troll

Sted: Jåttåvågen, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Energibruk per kvm: 72 kWh

CO2-utslipp per kvm: 22,5 kg

Entreprisekostnad eks mva:
136 millioner kroner

Bruttoareal: 8.299 kvm

Tiltakshaver: Troll Næring

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: DNF

Arkitekt og LARK:
Eder Biesel Arkitekter

Interiørarkitekt for kunder: Arkidea

Rådgivere: RIB: Norconsult - RIAku: Sinus - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Stitek - Betong- og stålelementer råbygg: AS Betong - Taktekking: Sandnes Tak - Rømningstrapper: Brødr. Midthaug - Glass- og aluarbeider: Rubicon - Stålfasader: J. Johnsen & Sønner - Solavskjerming: Espenes - Trapperekkverk hovedtrapper: Hamre - Sikkerhetsrekkverk tak: SL Mekaniske - Tømmerarbeider, innredning: TS Byggtjenester - Maler: Vatland & Sønn - Gulvbelegg og parkett: T. Lund - Flislegger: Ørn & Roth - Peling: FAS - Grunnarb: Risa

I Hinna Park i Stavanger har Kruse Smith Entreprenør AS ført opp et næringsbygg med passivhusstandard tegnet av Eder Biesel Arkitekter AS.

Bygget har fått navnet Troll og er på 8.299 kvadratmeter. Det består av to blokker på henholdsvis fem og åtte etasjer, bundet sammen av et atrium som går over tre etasjer, samt underetasje med parkering.

200 millioner kroner
Tiltakshaver er Troll Næring AS. Samlet kostnad eksklusiv tomt er cirka 200 millioner kroner, mens Kruse Smith Entreprenørs kontraktssum er 136 millioner kroner eks mva. DNF AS har vært totalteknisk entreprenør. Bygget er ført opp i en samspillskontrakt. Bygge-start var i juni 2012, og Troll stod ferdig 1. oktober i år.

Prosjektleder Amund Jørgensen i Kruse Smith Entreprenør forteller at Troll inneholder kontorer, møterom, sosiale soner, et atrium, et forretningslokale på 115 kvadratmeter på gateplan, garderober og parkering for biler, elbiler og sykler. Kontorene består av en kombinasjon av cellekontorer og landskap. Det er 380 kontorarbeids-
plasser i bygget, noe som gir 23,3 kvadratmeter per arbeidsplass.

Prosjektsjef Roger Wiksnes i Kruse Smith Entreprenør sier at tomten i Hinna Park i Jåttåvågen i består av sprengsteins-
masser på gammel sjøbunn. Bygget står på en betongplate som igjen står på peler til fast fjell.

Bygget har tilnærmet rektangulær form. Det har tre etasjer over bakkeplan og to punkthus med henholdsvis to og fem etasjer. Mellom punkthusene ligger det et atrium på tre etasjer. Parkeringskjelleren er støpt vanntett.

Galvaniserte stålplater
Bærende konstruksjon over bakkeplan er i stål og hulldekker. Takene er flate og bæres av hulldekker. Over hulldekkene er det i snitt 40 cm isolering og tekking med folie. Det er 30 cm isolasjon i veggene. Fasadene er tekket med galvaniserte stålplater som er montert som kassetter. Vinduene er trukket inn, noe som gir lang levetid og mulighet for brede, fargerike vinduskarmer. Glassandelen er 17,8 prosent. Det er glassfasader i inngangspartiet og i atriet. Bygget har 0,224 kubikkmeter volum per kvadratmeter overflate.

I kontorlokalene er det parkett og teppeflis på gulv, glassfronter mot korridor og systemhimlinger. I atriet er det slipte betongvegger og monohimling. Vinduene har en U-verdi på 0,7. Bygget er trykktestet og har en luftveksling på 0,48. Tekniske rom er plassert i kjeller og i tredje etasje. På taket står det solfangere. Fra bygget er det utsikt mot Jåttåvågen, Ryfylke, Stavanger og Sandnes. Totalt har cirka 300 personer vært med på byggingen av Troll.

Passivhus i klasse A
Troll oppfyller kravene til passivhus og er i energiklasse A. Det oppfyller også kravene til Fremtidens bygg (med 50 prosent mindre utslipp enn tradisjonelle bygg). Bygget har vannbåren oppvarming, energien kommer fra luft til vann varmepumpe, solfangere og fjern-/nærvarmeanlegg. Netto energibehov er 72 kWh per kvadratmeter per år. Levert energi er 59,2 kWh per kvadratmeter per år. Enova har støttet prosjektet.

Årlige CO2-utslipp er 22,5 kg per kvadratmeter. For å få ned utslippene er blant annet plasstøpte dekker over parkering erstattet med hulldekker laget med FA-sement. Andre tiltak er bruk av galvaniserte stålplater i stedet for plater av aluminium på fasadene, betongsøyler og betongdragere er erstattet med stål og mineralull i stedet for gips i himling.

Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Hele bygget er sprinklet. Solbelastede fasader har solavskjerming med utvendige persienner.

Krevende detaljer i yttervegger og fasader
Amund Jørgensen sier at den største utfordringen i prosjektet var de mange detaljene i ytterveggskonstruksjonen for å innfri passivhuskrav.

– Det var også krevende at flere andre prosjekter i Hinna Park skulle gjøres ferdige når vi bygget Troll, blant dem flere bygg og utomhusområder som ligger tett inntil vårt bygg, sier Jørgensen.

Jørgensen legger til sier at Troll har gitt Kruse Smith Entreprenør nyttig erfaring i å føre opp passivhus.

– Dette er også første gang Kruse Smith Entreprenør bruker DNF som totalteknisk entreprenør, og vi er veldig godt fornøyd med samarbeidet med dem på dette prosjektet, sier Jørgensen.

Levende arkitektur
Sivilarkitekt Christine Biesel i Eder Biesel Arkitekter forteller at valgene for design og arkitektonisk uttrykk er basert på byggherrens sitt ønske om passivhus og Fremtidens bygg.

– Troll har miljøvennlige materialer og et uttrykk som endrer seg når man går rundt bygget. Det kan oppleves på ulike måter alt etter hvor man ser det fra. Ser man bygget fra en skrå vinkel ser man fargene i vinduene. Vi arbeidet mye for å gi bygget en levende arkitektur, sier Christine Biesel.

Hun sier at den største utfordrinen var å finne de rette materialene som tilfredsstiller målet med reduserte CO2-utslipp, arkitektonisk uttrykk og konstruksjon.

– Det var en krevende oppgave å samkjøre alle målene gjennom hele planleggingsprosessen. Jeg synes resultatet vises i denne spesielle forbindelsen mellom arkitektur og fremtidige miljømål, sier Biesel.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter