Lyngdal Handelspark

Lyngdal Handelspark

BILTEMA

Bruttoareal: 1.950 kvm

Byggherre: Romeid 3

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Arkitekt: Kristiansen & Selmer Olsen

Rådgivere: RIB: Arentz & Kjellesvig - RIBR: BSR AS - RIE/RIV: ERV Teknikk

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Aas og Høiland - Elektro, rør og ventilasjon: ERV Teknikk - Stål, blikk og taktekking: Bøttger & Co - Maler: Br. Nygaard - Himlinger, systemvegger, rullegitter: GHV - Fasader og skyvedører: Tore Andersen - Lås og beslag: Norlock - Granittgulv: Munoz - Fasadeelementer: Egersund Betongteknikk - Byggevarer: Birkeland Bruk

 

COOP OBS

Bruttoareal: 7.550 kvm

Byggherre: Forbrukersamvirket Sør

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Arkitekt: Kristiansen & Selmer Olsen

Rådgivere: RIBr: BSR - RIE/V: ERV Teknikk - RIV: Løyning - RIKJ: Mandal kjøleservice - RIB: Arentz & Kjellesvig - RIA: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Aas & Høiland - Stål, blikk og taktekking: Bøttger & Co - Lås og beslag: Norlock - Maler: Malermester Knutson - Kuldeteknikk: Norpe

 

EUROPRIS

Bruttoareal: 1.460 kvm

Byggherre: Romeid 3

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Arkitekt: Kristiansen & Selmer Olsen

Rådgivere: RIB: Arentz & Kjellesvig - RIBR: BSR - RIE/RIV: ERV Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Aas og Høiland - Elektro, rør og ventilasjon: ERV Teknikk - Stål, blikk og tak-
tekking: Bøttger & Co - Maler: Br. Nygaard - Himlinger, systemvegger, rullegitter: GHV - Fasader og skyvedører: Tore Andersen - Lås og beslag: Norlock - Byggevarer: Birkeland Bruk

 

SPARKJØP

Bruttoareal: 2.950 kvm

Byggherre: West Coast Invest

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Arkitekt: Kristiansen & Selmer Olsen

Rådgivere: RIB: Arentz & Kjellesvig - RIBR: BSR - RIE/RIV: ERV Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Aas og Høiland - Elektro, rør og ventilasjon: ERV Teknikk - Stål, blikk og taktekking: Bøttger & Co - Maler: Br. Nygaard - Himlinger, systemvegger, rullegitter: GHV - Fasader og skyvedører: Tore Andersen - Lås og beslag: Norlock - Fliser: Munoz - Fasadeelementer: Egersund Betongteknikk - Byggevarer: Birkeland Bruk

I oktober ble fire nye varehus tilknyttet Handelsparken i Lyngdal åpnet. Nybyggene til en samlet sum av 134 millioner kroner eks. mva. er første del av en langsiktig plan for å forsterke Lyngdals rolle som shoppingknutepunktet mellom Kvadrat i Stavanger og Sørlandssenteret i Kristiansand.

Det er totalt bygget ut med et brutto-
areal på nesten 14.000 kvadratmeter. Det er sørlandsentreprenøren BRG som har hatt de fire totalentreprise-
prosjektene, på oppdrag fra Lyngdal Handelspark AS.

– Vi har jobbet med dette området på Rom i Lyngdal de siste sju-åtte årene, forteller daglig leder David Flotve Reme i Lyngdal Handelspark AS.

– Det har vært krevende å få omgjort dette området fra dyrket mark til næringsområde, og vi har jobbet mye opp mot kommunen, fylket, arkeologer og fylkesmannen for å få dette til. Nå er vi endelig i mål, sier Reme, som også er daglig leder i BRG Eiendom AS.

Tomteeier Lyngdal Handelspark AS eies av BRG Eiendom, Forbrukersamvirket Sør, Birkeland Bruk og S&J Holding.

Stor tro
Bak utvidelsen av det eksisterende handelsområdet ligger en tro på at Lyngdal er det demografiske midtpunktet for shopping mellom Forus i Rogaland og Sørlandsparken i Vest-Agder.

– Vi har stor tro på at det finnes et godt grunnlag for flere butikker og økt handel i dette området, og vi jobber allerede nå med detaljplanen for den videre utbyggingen. Butikkenes omsetningstall fra åpningsdagene er svært positive, og forteller oss litt om hvor mange som anser Lyngdal for å være innenfor deres shoppingradius, sier Reme.

De butikkene som er bygget nå er Coop Obs Hypermarked, Biltema, Sparkjøp og Europris.

– Vi er svært glade for å ha fått samlet så mange sterke kjeder på en plass. Elkjøp ligger jo også rett ved siden av OBS, så samlet bør det friste flere forretninger til å etablere seg her, sier Reme.

Det som gjenstår i første byggetrinn er et planlagt næringslokale med kontorer. Her venter man på flere leietakere.

Bygg for 134 millioner kroner
BRG Entreprenør AS har bygget alle de fire nye butikkene. Totale kontrakts-
summer på alle fire prosjektene er 134 millioner kroner. BRG har hatt alt av prosjektledelse, prosjektering og anleggsledelse, samt betong- og tømrerarbeid selv.

Det å ha fire ulike byggeprosjekter på samme område har gitt gode synergieffekter prosjektene i mellom, forteller prosjekt- og anleggsleder Leif Lans.

– Vi har kunnet samkjøre mye av arbeidet, spesielt i forbindelse med rigg. Vi har hatt mulighet til å være fleksible mellom prosjektene ved behov, sier Lans.

I ytterkant av de nye butikkene i handelsparken i Lyngdal har vestegdene fått sin egen Biltema-butikk på nesten 2.000 kvadratmeter. Brukerne av nybygget ser allerede på mulighetene for å få en enda større butikk.

– Den nye butikken er helt super, sier varehussjef Frank Øverland.

Det strømmer inn kunder som ikke lenger trenger å dra halvannen time til Kristiansand for å besøke Biltema, mens varehussjefen snakker med Byggeindustrien om sine nye lokaler. Butikken er full av alt man trenger til bilen, motorsykkelen, båten og hjemmet. Reolene står tett i tett.

– Nå satser vi på å selge så mye at vi får utvide butikken, sier en offensiv varehussjef.

Størstedelen av bygget brukes til salgsavdeling. På grunnflaten er det også lager og egen kjemiavdeling med maling og kjemikalier. I andre etasje er det kontorer og personalrom.

Frost i bakken
Ifølge prosjektleder Jonny Kristensen i totalentreprenør BRG, var den største utfordringen i prosjektet å få tint underlaget før byggearbeidet startet i januar 2013.

Bygget ble overlevert i god tid til åpningen i midten av oktober 2013, nærmere bestemt 30. september. Prosjektet ble gjennomført uten fraværsskader.

– Bygget har betongvegger på nesten 9 meters høyde, så det har vært det mest utfordrende med tanke på HMS, sier prosjektleder Kristensen.

Fasadeelementene er i slipte betongelementer fra Egersund Betongteknikk. Det er stålbæring i taket, og flatt tekket tak. Bygget er tegnet av arkitektene i Kristiansen & Selmer Olsen AS.

Krav til god belysning
I kravspeken for den nye Biltema-butikken lå det et belysningskrav på minst 800 lux.

– Når vi målte for å være på den sikre siden, lå det på mellom 1100 og 1200 lux, så det skulle være rikelig, sier prosjektlederen.

Tekst og foto: Øivind Eskedal


Flere prosjekter