Firmasamling på Bogstad camping

Både skatteetaten, politiet og mange andre er overrasket over avsløringene i Byggeindustrien om at 17 av 25 foretak som har adresse Ankerveien 117 i Oslo, nærmere bestemt Bogstad camp og turistsenter, er tilknyttet byggenæringen. Nesten ingen av dem er registrert i merverdiavgiftregisteret.

Dette bare bekrefter det vi hele tiden har skrevet. Det foregår en storstilt virksomhet med svart arbeid i Norge. Firmasamlingen på Bogstad er bare toppen av et isfjell. Vi vet at ledende statsråder i den nye regjeringen kjenner dette problemet, og vi håper at de har mer handlingsevne enn sine forgjengere. Problemet med svart arbeid har tiltatt voldsomt de siste åtte årene.

– Det er ikke et ukjent fenomen innenfor skattekriminalitet at flere firma samles på samme adresse, og da gjerne en adresse som kun leder til en postboks. Men dette er første gang vi har fått opplysninger om at så mange foretak benytter seg av adressen til en campingplass, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatteetaten til Byggeindustrien.

Til sammen 25 foretak – foruten campingplassen selv – er registrert med adresse i Ankerveien 117. 17 av dem er knyttet til byggenæringen, enten som tømrere, malere, rørleggere eller annen entreprenørvirksomhet.

Et søk Byggeindustrien har gjort på nettstedet Handlehvitt.no viser at kun to av byggefirmaene er oppført i momsregisteret. Det er både norske og utenlandsklydende navn på håndverkerlisten.

Vi gjentar nok en gang at det beste vi nå kan gjøre er å innføre et ROT-fradrag etter svensk modell. Da vil dette problemet løse seg over natten. Men det trengs mye kontroll og oppfølging. Men vi tror at folk flest vil tenke seg ekstra grundig om dersom de vet at de kan få fradrag for nødvendige utgifter til vedlikehold og rehabilitering av hus og bolig. Da tror vi at valget blir lett – man velger hvitt og lovlig arbeid. Da har man også reklamasjonsmuligheter som man ikke har i dag –og sjansen er stor for at man får riktig og lovlig utførelse av byggearbeidene.

Men skal man lykkes fulgt ut er det også viktig at de som kaller seg seriøs aktør opptrer seriøst. Det betyr at man holder seg til de avtaler man har inngått. Dessverre er det alt for mange håndverksfirma som ”lover og lyger” når det gjelder oppmøte og oppfølging.