Valfart til Excellent

Et av arrangementene som inngikk i Oslo arkitekturtriennale var en byggeplassbefaring i Grensesvingen 7 på Helsfyr. Her fikk de mange interesserte se et kontorbygg fra 1980-tallet i ferd med å rehabiliteres til energiklasse A. Målet er miljøstandarden Excellent i Breeam-Nor.

- Det er FutureBuilt som er arrangør, men vi er helt avhengige av at det skjer i et nært samarbeid med utbygger Oslo Areal, totalentreprenør BundeBygg og med KIMA arkitektur, sier Pia Bodahl, kommunikasjonsrådgiver i FutureBuilt.

Grensesvingen 7 er på nesten 22.000 kvm, og gjennomgår en fullstendig rehabilitering som utføres i en totalentreprise av BundeBygg, og med Aase Byggadministrasjon som prosjektleder.

Helsfyr er tydeligvis stedet når det gjelder å rehabilitere eksisterende bygningsmasse til klima- og energivennlige kontorbygg. Snart står også Skatteetatens rehabiliteringsprosjekt klar, som vil oppnå passivhus-standard, energimerke A og vil bli BREEAM-klassifisert til karakteren Very Good.

Men Grensesvingen 7 har tatt energieffektiviseringen enda et skritt videre når det står klart i 2014. Så er da også hovedleietakerne er Miljødirektoratets Osloavdeling og Undervisningsbygg KF.

- Interessen for byggeplassbefaringene våre - det å komme inn og se prosjektene før de er ferdige - er alltid stor. Her var det 90 påmeldte, så vi måtte denne gangen faktisk operere med ventelister, siden det er begrenset hvor mange det er praktisk mulig å ta med, sier Bodahl.

I tillegg til representanter for arrangørene, møtte det opp vel 70 interesserte da arrangementet startet. Disse ble delt inn i fire grupper som i en guidet tur fikk god innføring i de utfordringene i prosjektering og utførelse som aktørene var satt til å løse.

Oslo arkitekturtriennale arrangeres hvert tredje år og er Nordens største i sitt slag. Årets arrangement har fått den aktuelle tittelen Bak den grønne døren – Arkitektur og drømmen om bærekraft. Temaet hadde tydeligvis et bredt nedslagsfelt.

- De påmeldte kom fra ulike deler av byggenæringen; det var blant annet utviklere, entreprenører, arkitekter, rådgivere og offentlige etater, sier Bodahl. Oslo arkitekturtriennale varer frem til 1. desember.