Frykter et Bergen uten ordentlig fisketorg

Fisketorget i Bergen er en av byens attraksjoner, men salget av fersk fisk kan ta slutt. Tre av fire fiskehandlere har brukt opp egenkapitalen, og alle går med underskudd.

Bergens Tidende slår mandag opp at det er krise på Fisketorget i byen. Nysatsingen på en mathall kan vise seg ikke å være en gullgruve for fiskerne som selger sine varer på «gamlemåten» på torget.

Avisa skriver at tre av de fire fiskehandlerne på torget brukte opp egenkapitalen på mathall-satsingen, og at alle fire gikk med underskudd.

– Hvis kostnadene øker fra nyttår er det ikke grunnlag for videre drift. Da må man eventuelt endre driftsmåte og ta vekk det man ikke tjener penger på, nemlig fersk fisk. Da står vi igjen med et rent serveringssted, sier Tom Rørnes, fiskehandler på torget siden 1985.

– Hvis leieavtalen øker fra nyttår, er det ikke grunnlag for videre drift, slår Rørnes fast.

Mathallen åpnet i mai i fjor. Storsatsingen har ikke gitt fiskehandlerne mulighet til å håve inn. Flere fiskehandlere måtte ta opp lån for å holde det gående.

– Jeg tror oppstartsåret ble en økonomisk tragedie for alle i Mathallen. Vi var to fiskehandlere som vurderte å gi oss etter den sesongen, sier Trond Tystad, styreleder i Husebø Torget.

Fiskehandlerne klager blant annet på at byggene er lite tilfredsstillende og stadig må forbedres, og at felleskostnadene har skutt i været.

Administrerende direktør Anders Bjerke i utleieselskapet Totalreform sier at de er villige til å ta en samtale med fiskehandlerne om saken, men vil ikke love at det ikke blir dyrere leiepriser i framtida.

Han legger til at også Totalreform sliter etter oppstarten av mathallen.