Nytt senter for prosjektrettet virksomhet på NTNU

NTNU skal etablere et nytt nasjonalt senter for prosjektrettet virksomhet. Byggeprosess og prosjektledelse er de to første storsatsingene i senteret.

Fakultetene for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT), arkitektur og billedkunst (AB), og samfunnsvitenskap og teknologiledelse (SVT) inngikk nylig en samarbeidsavtale om opprettelsen av Prosjekt Norge - Norsk senter forprosjektrettet virksomhet.

IVT vil fungere som vertsfakultet for satsingen. Senterets formål er å utvikle og spre ny kunnskap innenfor prosjektrettet aktivitet basert på et tverrfaglig samspill mellom praksis, forskning og grunn- og etterutdanning. NTNUs akademiske partnere i etableringen er SINTEF og BI. Senteret finansieres av privat næringsliv og offentlig forvaltning.

- Et kraftsentrum for prosjektkompetanse
Prosjekt Norge skal være en samarbeidsarena for kunnskapsdeling og for utvikling av ny kunnskap til beste for norsk næringsliv og offentlig forvaltning. Senteret skal samarbeide med toneangivende internasjonale aktører og bidra til å markere norsk prosjektkompetanse på den internasjonale arenaen.

-Det skal være et kraftsentrum for prosjektkompetanse innenfor sektorer som bygg- og anleggs- og eiendomsnæringen, olje- og gassvirksomhet og IKT/telekom, sier Ingvald Strømmen, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.

Prosjekt Norge samler ulike initiativer rettet mot byggeprosess og prosjektledelse på NTNU. Det nåværende Norsk senter for prosjektledelse (NSP) med prosjektaktiviteter som BA2015, integreres i det nye senteret sammen med det såkalte «byggeprosessinitiativet». Arkitektbedriftene i Norge, sammen med en rekke sentrale aktører i BAE-næringen, tok et initiativ i 2011 for å etablere et "Senter for byggeprosess" på NTNU.

En storsatsing på bedre byggeprosesser
Byggeprosessen er en sentral driver av verdiskapning, produktivitet og innovasjon i Norges største landbaserte næring; bygg- og anleggs- og eiendomsnæringen (BAE).

- BAE-næringen står foran en rekke utfordringer som har utløst behov for et felles kompetanseløft for bedre byggeprosesser, basert på helhet, tverrfaglighet og en langsiktig tilnærming. Prosjekt Norge skal omfatte et eget FoU-program som er rettet mot BAE-næringens behov for bedre byggeprosesser, heter det i en melding fra NTNU.

I kjølvannet av årets Forskningsrådsutlysninger er NTNU, sammen med partnere i akademia og næring, allerede godt i gang med å utvikle søknader om midler til nye innovasjons- og kompetanseprosjekt. Disse vil kunne integreres i Prosjekt Norges og FoU-programmenes virksomhet.

For ytterligere å styrke satsingen på byggeprosess utover de aktivitetene som er planlagt inn i Prosjekt Norge, er NTNU i gang med å utvikle en forskningsrådssøknad om midler til et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), dette i samarbeid med en rekke av interessentene i Prosjekt Norge, samt med DiBK og Bygg21.

- Et SFI for bedre byggeprosesser vil kunne bli en spydspiss på internasjonal toppnivå, som sammen med breddeaktiviteten i Prosjekt Norge vil utgjøre et stort løft for norsk næringsliv og offentlig forvaltningm heter det i meldingen.

Startskudd etter nyttår
Om kort tid vil de første interessentene i Prosjekt Norge få tilsendt avtaler for signering. Et første partnerforum er planlagt på nyåret i 2014. Dette arrangementet vil markere startskuddet for den største fellessatsingen på prosjektrettet virksomhet i Norge.