Ostehøvelfabrikk rives - Veidekke vil bygge leiligheter

Veidekke har kjøpt den tradisjonsrike "ostehøvelfabrikken" på Lillehammer. Nå kan fabrikken bli revet til fordel for 30 leiligheter.

Det tradisjonsrike firmaet Thor Bjørklund & Sønner som produserte ostehøvler på Lillehammer ble slått konkurs i 2009.

Siden den gang har "ostehøvelfabrikken" forfalt og har blitt et trist syn.

gd.no skriver av Veidekke kjøpte de nedlagte lokalene tidligere i år. Nå blir det fortgang i planene om å rive fabrikken og bygge nye leiligheter på tomta. Ifølge gd.no regner Veidekke med at kjøpet av eiendommen og rivingen vil koste cirka 13 millioner kroner før byggingen er i gang.

Prosjektutvikler Stig Melbø i Veidekke Eiendom sier de i er i sluttfasen av et forprosjekt. I løpet av kort tid blir det sendt rammesøknad til Lillehammer kommune om utbygging av to leilighetsbygg med cirka 30 leiligheter på eiendommen.

– Siden storhetstiden til ostehøvelfabrikken er det blitt et rent boligområde, der den utflyttede fabrikkbygning framstår fremmed, sier Melbø til gd.no

Han har presentert planene for naboene og sier at de ble godt mottatt.

I forbindelse med utbyggingen, sender Veidekke en noe uvanlig søknad fra en utbygger; tillatelse om mindre utnyttelsesgrad enn reguleringsplanen tilsier.

- I et såkalt transformasjonsområde heter det at tomter skal ha en utnyttelsesgrad på minimum 70 prosent, i kombinasjon med næring. Med et rent boligprosjekt ville det ikke vært mulig å anlegge grøntarealer innenfor den rammen, sier Melbø, som i tillegg søker dispensasjon fra å bygge næringsarealer ifølge gd.no.

I de foreløpige tegningene som er utarbeidet av Ram Arkitektur , legges det opp til to bygninger, på tre og fire etasjer, alle med vestvendt utsyn og parkeringsplasser i et garasjeanlegg under bygningene. Tomta måler 3,2 mål.

 – Går alt som planlagt er vi klare ved påsketider, sier Melbø.