Arbeidstilsynet vil satse spesielt på byggenæringen

Arbeidstilsynet skal ha en særskilt satsing mot bygge- og anleggsbransjen i perioden 2014-2016, og har sammen med Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse (NOA) ved STAMI utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som gir en oppdatert beskrivelse av arbeidsmiljøtilstanden innenfor denne  næringen.

Denne rapporten peker på viktige forhold som er sentrale for Arbeidstilsynet sitt videre arbeid overfor næringen.

- Bygg og anlegg sysselsetter omtrent sju prosent av alle sysselsatte, og har en rekke utfordringer når det gjelder arbeidsmiljø. Det skjer mange ulykker. Risikoen for ulykker er størst i forbindelse med byggearbeid mens risikoen for dødsulykker størst under anleggsarbeid. Yrkesaktive i næringen rapporterer i større grad enn øvrige sysselsatte om eksponering for en rekke kjemiske faktorer, samt arbeidsrelaterte muskel- og skjelettsmerter, skriver Arbeidstilsynet i en presemelding.

- Mange utenlandske arbeidstakere og virksomheter, samt det høye aktivitetsnivået i byggenæringen, skaper høy risiko for ulovlige lønns- og arbeidsbetingelser. Mangelfulle HMS-rutiner, korte tidsfrister og lange kontraktskjeder på mange arbeidsplasser kan føre til dårlig planlegging og koordinering, heter det i meldingen.