Slottsplassen gjenåpnet

Etter å ha vært stengt i fem måneder ble endelig Slottsplassen og Slottsbakken åpnet for publikum torsdag 24 oktober.

Slottsplassen og Slottsbakken har fått sin lenge etterlengtede ansiktsløftning, og torsdag ble byggegjerdene fjernet og plassen gjort tilgjengelig for allmenheten.

Før tiden
- Planen var å bli ferdig til grunnlovsjubileet og 17. mai-markeringen neste år, men takket være hardt arbeid, god styring og en fin sommer er vi er klare lenge før tiden. Dermed kan vi i dag, 24. oktober, åpne opp plassen, sier prosjektleder Kjersti Sandvik i Statsbygg.

Kostnadsrammen er på 90,5 millioner kroner, hvorav 70 millioner er finansiert av staten og 20,5 millioner av Oslo kommune.

- Slik det ser ut kommer vil til å ferdigstille prosjektet under den bevilgede kostnadsrammen, forteller Sandvik.

Slottsplassen og Slottsbakken har fått et helhetlig uttrykk. 18 420 kvadratmeter har samme grusdekke og utseende. Gammel masse ned til 45 cm er fjernet, og hele 25000 tonn masse er kjørt bort. Plassen er bygd opp på nytt og gitt et toppdekke av stabilisert grus.

Ligger i ro
- Grusen blir nå liggende og renner ikke lenger nedover Slottsbakken mot Universitetet på regnfulle dager. Problemet er løst, forklarer Sandvik.

Det er etablert dreneringsanlegg med vannrenner, underjordisk rørsystem og et eget fordrøyningsmagasin.Det som imidlertid er synlig for publikum, er betongrenner med tildekning av granitt og støpejern.

- Vi har montert en km med granittrenner og skrudd fast 631 ristsluk i rennene. I fordrøyningsmagasinet er det plass til 510 000 liter vann. Det er laget for å kunne sende vannet kontrollert inn i kommunens system, sier Statsbyggs prosjektleder.

Grusplass
- Vi startet med arbeidene 22. mai i år og er stolte over å bli så raskt ferdig. Nå kan byens befolkning ta i bruk Slottsplassen, og de vil oppleve at de fortsatt går over en grusplass, avslutter Sandvik.

Arbeidene er gjennomført i regi av Statsbygg i samarbeid med Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune. Entreprenør for arbeidene har vært Steen & Lund AS, mens Link arkitektur Landskap AS har vært landskapsarkitekter.