Norsk arbeidsgiveravgift kan avklares

ESAs nye retningslinjer for regionalstøtte er klare, og dermed kan skjebnen til Norges differensierte arbeidsgiveravgift snart avklares.

EFTAs overvåkingsorgan måtte vedta nye retningslinjerfor regionalstøtte i EØS-landene etter at EU endret regelverket.

Arbeidet fikk tidligere kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å dra til Brussel midt i valgkampen. Hun fryktet at uklarhet i reglene kunne snevre inn Norges differensierte arbeidsgiveravgift, et viktig tiltak for norske distrikter.

Norge ønsker å opprettholde fleksibiliteten i retningslinjene, og signalene fra ESA er at grunnprinsippene opprettholdes.

Må meldes

Konsekvensene blir først avklart når Norge nå må melde inn den differensierte arbeidsgiveravgiften på nytt for å få den godkjent.

Det må skje før 1. juli når de nye reglene trer i kraft. Uklarheten Norge påpekte, mener ESA-sjef Oda Helen Sletnes nå er klargjort, uten at hun kan garantere utfallet.

– Vi skal behandle dette i neste omgang, sier hun.

Driftsstøtte

De nye retningslinjene slår fast at det fortsatt vil være mulig å gi driftsstøtte i områder med svært lav befolkning.

Den differensierte arbeidsgiveravgiften er en form for driftsstøtte og betyr at mens bedrifter i distriktene har lavere eller ingen avgift, betaler bedrifter i sentrale strøk full avgift.

Det er ment å utjevne forskjeller og hindre fraflytting, og i alt er det snakk om avgiftskutt verdt 13 milliarder kroner.

Strengere

De nye retningslinjene innebærer videre at reglene for å innvilge støtte til store foretak blir strengere, ifølge ESA. Landene må også offentliggjøre hvor mye støtte de gir, og til hvem.

– For regional investeringsstøtte angir retningslinjene at støtte kan gis til bedrifter i regioner som omfatter maksimalt 25,51 prosent av Norges befolkning, skriver overvåkingsorganet i en pressemelding. (©NTB)