Norsk mann fastklemt i to døgn etter jordskjelv

En 48 år gammel mann fra Drammen er funnet i live etter det kraftige jordskjelvet som rammet Filippinene tirsdag morgen i forrige uke.

Ifølge advokat Espen Henrik Johansen, som bistår mannen, lå han fastklemt inne i ruinene av sin egen bolig etter jordskjelvet.

– Han lå fastklemt i to dager før han ble funnet av naboer, sier Johansen, som snakket med mannen onsdag, til VG.

48-åringen ble meldt savnet av sin familie i Norge torsdag i forrige uke. Jordskjelvet rammet blant annet turistøya Bohol der mannen oppholdt seg, og familien fikk ikke kontakt med ham etter det.

Utskrevet

Mannen ble skadd i skjelvet og har vært innlagt på sykehus siden han ble funnet. Han skal nå være utskrevet.

– Han er dårlig og vurderer om han skal bli der eller reise hjem. Per nå sier legen at han er for dårlig, men vi håper å kunne få ham hjem så fort som mulig, sier advokaten.

Nordmannen hadde ikke gitt lyd fra seg siden skjelvet gikk tirsdag. Torsdag meldte moren ham savnet, og onsdag denne uka bekreftet kriminalvaktleder Jan-Henrik Håkestad i Søndre Buskerud politidistrikt til Drammens Tidendeat han var funnet i live.

– Det var moren som bekreftet det for oss, sa Håkestad til avisa, som var først ute med å bringe nyheten.

Via vaktlederen formidler familien at de gleder seg over at 48-åringen er funnet. De er i kontakt med Utenriksdepartementet, og saken følges opp av den norske ambassaden i Filippinenes hovedstad Manila.

190 mistet livet

Skjelvet ble målt til 7,1 på Richters skala. Hittil er det meldt at 190 mennesker har mistet livet bare på Bohol, melder nyhetsbyrået AFP.

Mer enn 50.000 hjem er ødelagt og 111.000 innbyggere på øya oppholder seg midlertidig i leirer som myndighetene har satt opp.

Redningsmannskapene har tidligere sagt at de frykter at tallet på omkomne kan bli så høyt som 200 etter hvert som de graver seg fram gjennom jordras og sammenraste bygninger.

Letingen etter savnede og omkomne vil fortsette ut uka. Det største problemet nå for de mer enn 1,2 millioner menneskene som bor på Bohol er behovet for et sted å bo siden svært mange hjem ble ødelagt.

Bor i telt

Mange er redd for å gå inn i husene på grunn av etterskjelv. Bygningene har sprekker og skjelvene kan føre til at de raser sammen.

Myndighetene registrerte etter skjelvet over 12.000 etterskjelv. Ett av dem målte 5,5 på Richters skala.

– Tusenvis av innbyggere på Bohol har slått seg ned utenfor boligene sine for å unngå å bli skadd dersom husene skulle rase ytterligere sammen, sier Augusto Escopia, som er talsmann for myndighetene på øya.

Skjelvets episenter lå på om lag 56 kilometers dybde utenfor Bohol.

Regjeringen og internasjonale hjelpeorganisasjoner har sendt telt for å hjelpe den jordskjelvrammede befolkningen.

Det er også behov for mat, vann og andre hjelpemidler i området, men det er vanskelig å få fram hjelpeforsyninger siden veier og broer er ødelagt av skjelvet. (©NTB)