BNL uroet over dyster dødsulykke-utvikling

Fra 2003 til 2009 var det i gjennomsnitt ett dødsfall per 8. måned innenfor bygg og anlegg. Fra 2012 til mai i 2013 opplevde næringen ett dødsfall i snitt hver andre måned.

- En slik utvikling forteller alt om hvor store utfordringer vi har. Vi må stille spørsmål om hvorvidt vi gjør nok på HMS-siden og om vi gjør de riktige tingene, sier administrerende direktør i Byggenæringens landsforening, Jon Sandnes til Byggeindustrien.

Onsdag og torsdag er han en av rundt 300 personer som er til stede under det to dager lange «dugnadslaget» HMS-konferansen 2013 på Fornebu utenfor Oslo.

- Jeg tror ulykkesutviklingen vi har sett er en kombinasjon av flere faktorer. Vi har et svært høyt aktivitetsnivå, vi er en næring som består av svært mange ulike fagdisipliner som skal fungere sammen og vi har byggeplasser der språkutfordringene til tider er store.

- Men her handler det ikke om å peke på enkelte aktører og fordele skyld. Vi er nødt til å ansvarliggjøre alle i verdikjeden, sier Jon Sandnes.

Han mener den store deltakelsen under årets konferanse er et tegn på at næringen tar HMS-spørsmålet på alvor.

- Da EBA Oslo tok initiativ til en HMS-samling for seks år siden, hadde vi hårete ambisjoner. Vi ønsket å skape den største samlingsplassen for HMS i næringen og det har vi lykkes med. Likevel savner jeg fortsatt noen bransjer her. Vi er mange entreprenører og byggherrer samlet, og vi har også folk fra Arbeidstilsynet og Fellesforbundet. Men jeg skulle ønsket at enda flere fra håndverkerne, industrien og fra NHO-felleskapet var til stede, sier Jon Sandnes.

HMS-konferansen 2013 er et samarbeid mellom Norsk Arbeidermandsforbund, BNL, Jernbaneverket, Maskinentreprenørenes forbund, Forsvarsbygg, Arbeidstilsynet, Statsbygg, Fellesforbundet, Statens vegvesen og EBA.