Solvik-Olsen varsler offensiv vei- og banepolitikk

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) varsler en offensiv politikk for vei og bane i tiden som kommer. Men han vil ikke love å fullt ut innfri de rødgrønnes initiativ om fergefri E39 på Vestlandet.

I sin første opptreden på Stortinget som medlem av regjeringen, gjentok Solvik-Olsen mange av de generelt formulerte løftene som er nedfelt i regjeringsplattformen og erklæringen.

– Vi vil innfri det som står i nasjonal transport og vel så det. Og vi ser helheten i bedre veier, utbygging av bane, mer trafikk over på godstog, konkurransedyktig skipsfart og fly som trafikkerer hele landet, sa Solvik-Olsen.

Miljø
Han forsikret at det ligger en miljøtankegang under alt den nye regjeringen gjør på samferdselsområdet.

Flere representanter for de tidligere regjeringspartiene utfordret samferdselsministeren til å gi sin uforbeholdne støtte til prosjektet om fergefri kyststamvei. Dette var et av den forrige regjeringen store utspill, men de rødgrønne ble avløst før de storstilte planene ble finansiert og virkeliggjort.

Solvik-Olsen sa at regjeringen gjennom ny organisering og nye finansieringsformer vil løfte fram en rekke prosjekter innen vei og bane, blant dem fergefri E39.

Men han ville foreløpig ikke forplikte seg mer enn til E39 enn andre prosjekter som regjeringen vil sette i gang.

Fond
– Regjeringen vil opprette et infrastrukturfond som skaper forutsigbarhet, og som vil gjøre veibygging bedre, billigere og raskere. Jeg hører at Venstre vil ha et tilsvarende selskap for jernbanesatsing. Det er en interessant tanke. Vi inviterer Stortinget til å diskutere dette og gi beskjed tilbake til regjeringen, sa Solvik-Olsen.

Han mente at et slikt infrastrukturfond er i overensstemmelse med en riktig tolkning av handlingsregelen,

Samferdselsministeren nevnte ingen konkrete anslag om hvor mye penger regjeringen vil bruke på ulike prosjekter. Det vil først bli klart når regjeringens tilleggsbudsjett legges fram fredag 8. november.

Men Solvik-Olsen mente at opprettelsen av et infrastrukturfond kan skje i løpet av 2014.