Skattemyndighetene avdekker mafiatilstander

Skattemyndighetene har gjennom en storoffensiv avslørt skatteunndragelser for én milliard kroner i byggebransjen. ─ Dette kan vi kalle mafialiknende tilstander, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.

NRK melder at Skatt Øst siden 2009 har avdekket hele én milliard kroner i unndratte skatter og avgifter i byggebransjen. De fleste sakene stammer fra malerbransjen.

Storoffensiven fra skattemyndighetene har ikke bare avdekket at samfunnet går glipp av store summer, men at denne alvorlige økonomiske kriminaliteten har klare forgreininger til organiserte kriminelle miljøer.

I 55 prosent av tilfellene er miljøer med bakgrunn fra Balkan representert. Hele 46 organiserte nettverk er avdekket, og ytterligere 13 som ikke er ferdigbehandlet er under lupen.

– Vi ser ofte sammenheng mellom denne typen skatteunndragelser, svart arbeid og sosial dumping, smugling og annen organisert kriminalitet. Det politiet sier til oss, er at dette kan være knyttet til menneskehandel, sier Holte til NRK.

Beslaget til skattemyndighetene er gjort på bakgrunn av 250 bokettersyn. Av denne milliarden, var 495 millioner kroner svarte lønninger.

– Poenget er å slippe å betale skatt til ansatte, få uberettiget fradrag for moms, og det er for å putte inntekter i egen lomme. Og hensikten med å kamuflere svarte lønninger er å dekke over annen type kriminalitet, sier sjef for skattekrimenheten i Skatt Øst, Jan Egil Kristiansen, til NRK.

Toppen av isfjellet?
Skattemyndighetene tror de kun har avdekket toppen av isfjellet og byggebransjen skiller seg spesielt negativt ut. Bransjen er preget av lange kjeder bestående av oppdragsgiver og en rekke underleverandører og underentrepenører. Dermed blir det ofte et problem for byggherren å vite hva som skjer nedover i systemet og den ulovlige virksomheten skjules nedover i kontraktskjedene.

Men skattemyndighetene føler seg også sikker på at mange oppover i systemet vet hva som foregår.

– Man vet også oppover i kjedene at noen står bak dette, det er snakk om registrerte, til dels store firmaer, som får oppdragene og skjuler det nedover i systemet via til dels kompliserte nettverk av underleverandører og underentrepenører. Den store utfordringen er at når vi finner de som har påtatt seg oppdraget, setter vi ut skatte- og momskrav, men vi får ikke straffedømt de som står høyest oppe i kjeden. Både fordi det er vanskelig å bevise, og fordi vi ikke kommer høyt nok opp, sier Kristiansen til NRK.

Vil ha politiet tidligere på banen
Skattedirektøren vil ha politiet tidligere på banen.

– Dette er områder der vi er helt avhengig av et godt samarbeid og etterforskningsbistand med politiet, hvor det er viktig at de kommer tidlig inn i sakene, og at politiet følger disse sakene som dreier seg om alvorlig, organisert kriminalitet godt nok opp, også på høye ledernivåer, uttaler han til NRK.

Imidlertid opplever han kapasitetsutfordringer hos politiet.

─ Vi ser at politidistriktene sliter med å følge disse krevende sakene gjennom hele prosessen. Mange saker blir ikke godt nok dratt i havn. Vi kommer ikke langt nok med å avdekke disse organiserte kriminelle nettverkene, og vi får ikke tatt bakmennene, sier Holte.

Tirsdag 22. oktober skal Skatt Øst ha et møte med Oslo politidistrikt om situasjonen, melder NRK.