Sprø ide kan gi sollys til flere

En 100 år gammel sprø idé om speil i fjellsiden blir nå til virkelighet på Rjukan. Mange samfunn ligger slik til nede i trange dalsøkk at de i deler av året ikke ser sola. Men takket være de store speilene som er montert, kan innbyggerne i Rjukan snart nyte sollys året rundt. Dette må være en glitrende god ide også for andre samfunn som ligger i skyggenes dal.

Tre speil i fjellsiden skal sørge for at innbyggerne i Rjukan har sol året rundt. Vanligvis er det skygge i byen fra september til mars, men takket være den fantastiske ideen om speilene, skal folk på Rjukan også se lyset året rundt. Prislappen er til å leve med. Fem millioner kroner er investert for at drømmen kan bli til virkelighet. På Rjukan kommer sola ned til dalen igjen den 31. oktober takket være speilene.

– Det er et litt sykt prosjekt, men vi har fått en helt enorm respons fra medier over hele verden. Det er helt fantastisk, sier ordfører Steinar Bergsland i Tinn kommune til NTB.

For vår del tror vi at folk blir friskere når sollyset kommer. Det er vel noen som har tenkt å gjøre undersøkelser på hva dette betyr for folk flest. Hva med helsetilstanden før og etter speilene?

Noen tenker kanskje på Donald Duck og Andeby og at dette er et prosjekt for drømmene, men heldigvis er det noen som makter å gjøre noe med en slik sprø ide. Lykke til – og la oss håpe at dette blir til lykke for folket på Rjukan. Blir det vellykket bør andre lokalsamfunn som ligger der i vintermørket, henge seg på.