Listhaug varsler friere salg av gårder

Å åpne opp markedet for kjøp og salg av landbrukseiendommer står øverst på arbeidslista til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Jeg synes de som har en gård de ønsker å selge, skal kunne selge den på det frie markedet på samme måte som en leilighet eller et hus, sier hun til NTB.

Å styrke bondens eiendomsrett har høy prioritet for den ferske statsråden.

Listhaug vil se på «alle former for deregulering». Blant det som kan stå for fall, er priskontrollen, som er ment å sikre brukbar økonomi for dem som vil drive gårdsdrift.

– Det kan ikke være sånn at kommunen skal overprøve og si at du får ikke betalt det markedet vil gi, sier Listhaug.

– Realisere drømmen
Hun mener mange sitter på eiendommer de ikke vil utvikle og heller ikke selge på grunn av begrensningene. Hun hevder deregulering åpner nye muligheter.

– Da er det mulighet til at flere for eksempel kan flytte ut av byene og realisere drømmen om et småbruk på landet.

– Er det da mindre viktig at eiendommen blir brukt til matproduksjon?

– Det viktigste er at det er lys i huset, i stedet for at det står tomt slik situasjonen er mange steder i dag, svarer landbruksministeren.

I regjeringsplattformen mellom Frp og Høyre heter det at de vil arbeide for «høyest mulig selvforsyning av beredskapshensyn», men Listhaug peker heller på andre elementer, som jordbruksavtalen, som verktøy for å nå det målet.

Forenkling
Hun håper å forenkle avtalen. Dessuten varsler hun at hun vil se på skattesystemet for å gjøre det mer lønnsomt for dem som vil investere i gårdsdrift.

– De som skal overta en gård i dag vil i mange tilfeller stå overfor en beslutning om å gjøre store investeringer. Da må vi få til gode rammevilkår for det, sier Listhaug.

Statsråden vurderer også forenkling av regler og tilsyn som skal sikre dyrevelferd og matsikkerhet i Norge.

– I Norge har vi i utgangspunktet veldig ren matproduksjon, så vi er bedre stilt her enn i mange andre land, understreker hun.

– I hvilken grad mener du det har sammenheng med den kontrollen vi har i dag?

– Det kan jeg ikke evaluere på direkten. Men det er viktig at vi har tilsyn. Vi må finne skjæringspunktet. Det er mulig det er riktig slik det er i dag. Det er ikke snakk om å kutte tilsyn i en retning som gjør at du kan komme på akkord med matsikkerheten, sier hun.

Ingen «fagforeningsknuser»
Både når det gjelder endringer i jordbruksavtalen og skattesystemet håper hun å få innspill fra landbruksorganisasjonene. Listhaug møter Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag mandag. Begge har vært kritiske til at Fremskrittspartiet har fått hånd om Landbruksdepartementet.

– Jeg vil gi dem mulighet til å komme med forslag og innspill som jeg vil vurdere. Så kommer det helt sikkert saker der vi er uenige. Det er sånn verden er, sier Listhaug.

Selv om hun har britiske Margaret Thatcher som forbilde, så mener Listhaug selv at hun har lagt seg på en helt annen linje enn den konservative «fagforeningsknuseren».

– Der vil jeg si at jeg har vist litt motsatt innfallsvinkel. Jeg ønsker å ha en god tone med organisasjonene og prøver å få til et godt samarbeid.

Matpriser
I tillegg til å varsle store reformer i landbruket, har Listhaug sagt at hun har som mål å senke matprisene i Norge, men understreker at det ikke er noen garanti.

– Det er mye snakk om at maten er billig fordi vi bruker 10 prosent av inntekten på mat. Men samtidig er det jo mange i Norge som ikke har så mye og som bruker langt større andel av inntekten sin på mat, så det er viktig å ha det perspektivet også, sier Listhaug og legger til at minstepensjonister og sosialhjelpsmottakere og andre som sliter, ikke opplever prisene som lave.

Listhaug varsler at hun tirsdag neste uke vil besøke Trøndelag, sammen med Frp-nestleder Per Sandberg. Det blir det første av flere besøk til jordbruksområder for å bli kjent med næringen.