Gipsplater som tåler fukt

BMC Norge sikter seg inn på våtromsmarkedet med gipsplater som tåler fukt.

Om kort tid vil BMC Norge tilby gipsplater som tåler fukt. Platene med merkenavnet Siniat er velkjente i land som England, Tyskland og Frankrike, hvor de blir brukt som membranplater.

- Dette er en videreutvikling av vanlige gipsplater. De har det vi kaller Wet Area Board (WAB). Det vil si at de har en WAB kjerne med et maks fuktopptak på tre prosent. Denne behandlingen gjør at man kan bruke produktet på litt andre steder enn man er vant til å bruke tradisjonelle gipsplater, sier produktansvarlig Lars Espen Haugen i BMC Norge.

- Tradisjonelle gipsplater har et papirbasert ytterlag som ofte er returpapir. På platene våre er det en syntetisk uorganisk kartong i ytterlaget. Denne blir ikke angrepet av hverken sopp, mugg eller råte, fortsetter Haugen.

Han presiserer at man ved bruk av platene fortsatt trenger skjøtesparkel og smøremembran i overgangen gulv/vegg, men selve platene trenger ifølge Haugen ikke smøremembran.

BMC Norge kommer også med en utvendig gipsplate tilpasset fasadepussløsning. Platene har samme WAB teknologi i kjernen, men blir levert med en litt annen type kartong i ytterlaget.

- Gipsproduktene er helt nye for oss. Siniat jobber nå med godkjenninger i Sverige og vi kommer til å ta de videre til Sintef Byggforsk og få de godkjent i forhold til våtromsnormen. Produktene er mye brukt i andre land og vi har store forventninger, men vi vil ha alle godkjenninger på plass før vi går ut i det norske markedet med platene, understreker Haugen.

Siniat platene blir forøvrig produsert i Nederland og det er det belgiske industrikonsernet Etex Group som eier selskapet.