Vegdirektøren hilser OPS og utbyggingsselskap velkommen

Og vegdirektøren har tro på enda større vegsatsing med den nye regjeringen.

- Jeg hører på hva som blir sagt, og økt aktivitet innenfor vegsektoren er noe av det som går igjen. Så får vi se konkret hva det innebærer etterhvert, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen til Byggeindustrien.

Under sitt innlegg på konferansedelen av Bygg Reis Deg, kom han også inn på den nye regjeringens planer om å opprette et eget utbyggingsselskap i vegsektoren.

- Hva det innebærer vet vi for så vidt ikke enda, det kan være snakk et selskap som tar utbyggingsoppgaven mer generelt, eller et mer strekningsbasert selskap. Men vi ser i utgangspunktet positivt på forslaget, sier Terje Moe Gustavsen.

Han tror et offentlig utbyggingsselskap kan bidra til mer forutsigbar og strekningsvis finansiering. Det vil igjen gi bedre forutsetninger for mer helhetlige prosjekter og en mer effektiv planprosess enn i dag, mener vegdirektøren.

- Men jeg vil advare folk mot å tro at det er mye å hente i tid på selve gjennomføringsdelen. Det er først og fremst gjennom bedre finansiering og muligheten til å se prosjekter mer helhetlig, vi vil få den store effektivitetsgevinsten. Da blir det også lettere å planlegge, sa Gustavsen.

Han la også til at Statens vegvesen ser positivt på fornyet bruk av offentlig-privat-samarbeid (OPS) i vegsektoren.

- Men vi mener det brukes på de riktige stedene, og i våre hoder betyr det på jomfruelig mark i større grad enn i komplisert bybygging der risikoen er høyere.

- Går man inn på OPS må man også gjøre det i flere kontrakter - ikke bare en. Man bør bygge et program for å gjøre OPS attraktivt og skape større konkurranse, sa Gustavsen.