Disse kjemper om NM-gull

Fire lærlinger avlegger i disse dager svenneprøven live foran publikum på NRL sin stand under Bygg Reis Deg-messen på Lillestrøm.
Den beste av disse lærlingene får tittelen Norges beste rørleggerlærling.

Det er de fire lærlingene Martin Gulstad Andersen fra Drøbak, Dan-Michael Rieber Riise fra Halden, Morten Nygaard Hedlund fra Auli og Christian Christensen fra Volda som kjemper om den gjeve tittelen Norgesmester i rørfag, under Bygg Reis Deg-messen på Lillestrøm.

Svenneprøven live
Frem til søndag skal de fire lærlingene avlegge en praktisk prøve i sanitær- og vannbårens varmeanlegg. Lærlingene er stasjonert på Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) sin messestand, og skal jobbe foran messepublikummet, hver dag frem til søndag, i til sammen 35 timer akkurat som en tradisjonell svenneprøve.

Hvert år trenger Norge 500 nye rørleggere, samtidig er det ingen hemmelighet at frafallet blant elever på yrkesfag er stort. Dagens lærlingordning har den senere tiden blitt trukket frem av flere politiske partier, og regjeringspartiet Høyre ønsker blant annet å heve yrkesfagenes status ved å styrke muligheten for vekslingsmodellen i yrkesopplæringen, slik at elevene i enda større grad veksler mellom skole og bedrift under hele opplærlingsløpet.

Teknisk direktør i NRL, Ole Harald Larmerud, tror en måte å stagnere frafallet på er ved at teorien oppleves som nyttig kunnskap og som god støtte for de praktiske ferdighetene.


- Utdanningen må bare bli mer tilrettelagt og presenteres mer logisk i forhold til fagfeltet vårt, sier Larmerud.