Vegdirektøren: - I mitt hode er Skanska et utenlandsk selskap

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen inviterer Skanska og Ståle Rød til et møte for å høre mer om hva som ligger bak Skanskas kritikk av Vegvesenet og avtroppende statsråd Marit Arnstad.

I Skanska-bladet Relasjon som kom ut tirsdag går fungerende Skanska-toppleder Ståle Rød hardt ut mot Statens vegvesen og den avtroppende regjeringen.

Les også: Skanska-leder - Vegvesenets verdier sammenfaller ikke med våre

- Vi ønsker å høre mer om hvordan han grunngir de synspunktene han kommer med, sier Terje Moe Gustavsen til Byggeindustrien.

Han sier de akter å ha en åpen dialog med bransjen.

- Vi er en aktiv og dynamisk byggherre som alltid vil gjøre endringer og justeringer. Vi er opptatt av leverandørenes innspill og forventninger innspillene og vil justere i den grad det er mulig, sier Terje Moe Gustavsen.

 - Er du overrasket over det Rød og Skanska bringer til torgs i sin leder i Skanska-bladet Relasjon?

 - Det som overrasker meg litt er hans skepsis til utenlandske selskaper, spesielt når vi ser på eierskapet til Skanska. I mitt hode er Skanska et utenlandsk selskap som gjør det bra i Norge, sier Moe Gustavsen og legger til at myndighetene ikke har store valgmuligheter når det gjelder utenlandske aktører i det norske markedet.

 - EØS-avtalen forplikter, og selskaper som hører hjemme i EØS-området har prinsipielt de samme rettighetene som de norske. Når det er sagt så er vi opptatt av sosial dumping og HMS, og her er vi beredt til å skru på konsekvensskruen i den grad de ter nødvendig. Røds andre utspill har jeg lyst til å drøfte med ham selv i et møte, sier Terje Moe Gustavsen til Byggeindustrien.

Skanska er ikke enige i Terje Moe Gustavsens betraktninger om at selskapet er en utenlandsk aktør som gjør det godt i Norge. I en e-post til Byggeindustrien skriver kommunikasjonsdirektør Pål P. Syse følgende:

 - Skanska Norge AS er et norsk selskap med utenlandsk eierskap, det vil si det børsnoterte Skanska AB som eiere. Skanska Norge AS opererer kun i Norge og har norske  4.200 norske arbeidstakere. Både AF og Veidekke som børsnoterte selskap i Norge har en rekke utenlandske eiere i sin eierportefølge. Med andre ord er vi helt  sammenlignbare. Dette er en fordreining av debatten, skriver Pål P. Syse.