─ Arbeidet under svilla må opp i dagen

Daglig leder Frank A. Åser i Nordic Isoelementer mener altfor mange boligprodusenter lukker øynene for udokumenterbare fundamenteringsløsninger for småhus. ─ Bransjen har et for stort prisfokus som åpner for lettvinte løsninger under svilla, sier han.

─ Når bransjen slurver, er vi nødt til å rette skytset mot byggherrene for å få dem til å etterspørre informasjon om hvordan fundamenteringen blir løst og at alt arbeid i grunnen er dokumentert. Dette budskapet ønsker vi å få ut i markedet gjennom vår deltakelse på Bygg Reis Deg, sier Åser.

Mener dokumentasjonskravet fordunster
Han mener intensjonene med innskjerpingen av dokumentasjonskravene i TEK10 har fordunstet når det gjelder fundamentering for småhus.

─ Det er ikke noe fokus på fundamentering blant de fleste boligprodusenter. De er opptatt av å levere boliger og prosjekterer tradisjonelle fundamenteringsløsninger som de setter ut til underentreprenører. Så blir underentreprenøren presset på pris og skriver under på at han skal levere i henhold til kravene. Øynene lukkes igjen til det tas grunnmurskontroll etter at arbeidet er utført, da er det ingen som vet hva som egentlig har blitt gjort under svilla, sier Åser.

Han påpeker at udokumenterbare løsninger i grunnen ofte er årsak til setningsskader også i nye bolighus.

─ Når en underentreprenør som blir valgt på hensyn av pris velger vekk å bruke såle, blir det selvsagt rimelige. Men hvis man velger en slik løsning på tomter uten fjell eller sprengstein, vil du ende opp med en løsning som er umulig å dokumentere fordi betongstrengen i de prefabrikerte ringmursløsningene er altfor smal. Det overføres for store laster over på grusputa eller grunnen, forklarer han.

Åser er forberedt på pepper fra aktører bransjen for sine uttalelser, men framholder at dette er problemstillinger man må forholde seg til i markedet i hverdagen.

─ Praksisen fører til pulverisering av ansvar når det gjelder dokumentasjon. Sidemannskontrollen som har dukket opp, synliggjør at bransjen selv ikke er tilliten verdig til å gjennomføre egenkontroll, framholder Åser.

Avtale med Hedalm Anebyhus på trappene
Nordic Isoelementer baserer sin forretningsfilosofi på å levere dokumenterte fundamenteringsløsninger fra gruspute til svill.

─ I hver leveranse går vi gjennom prosjektet og tar høyde for punkt- og linjelaster både for yttervegger, innvendige bæringer og punktfundamentering utvendig. Våre kunder får en løsning som er dokumenterbar. Det er en svært rimelig forsikring mot setningsskader. Vi selger til de som ønsker denne tryggheten, sier han.

Selv om Åser ikke er redd for å sparke mot boligprodusentene, er det likevel flere og flere som kjøper budskapet hans i markedet. Han kan avsløre at Hedalm Anebyhus vurderer å inngå et generelt samarbeid med Nordic Isoelementer på fundamentering.

─ Hedalm Aneybyhus har uttalt at de ønsker å få på plass en løsning med oss fordi vi tar ansvar for dokumentasjonen. Da kan de trygt ta på seg prosjekteringsansvaret for fundamenteringen i sine prosjekter fordi de vet at vi leverer ferdigprosjekterte løsninger, sier han.