Glava til topps med Trollveggen

Glava har lansert sitt nye mursystem Trollveggen på Bygg Reis Deg.

– I Glava er vi veldig opptatt av å være en totalleverandør av isolasjon. For å være det måtte vi komme inn på et form for mursystem, forteller administrerende direktør Jon Karlsen i Glava til Byggeindustrien.

– Først tenkte vi at vi skulle utvikle vårt eget system, og satt i gang et prosjekt for å få det til. Vi var opptatt av at vi skulle få frem et produkt som hadde unike egenska­per og var tilpasset norske forhold, legger han til.

Han peker på at de store trendene i byggenæringen går på effektivitet, reduserte kostnader og energieffektivisering, og dette var områder Glava søkte løsninger på.

Tre år etter at prosjektet ble startet er Trollveggen klar for å vises frem på Bygg Reis Deg-messen, men det ble ikke et egenutviklet system Glava landet på.

Batimat
Isolasjonskjempen var kommet langt i arbeidet med å utvikle et eget system da prosjektleder Per Stræde i Glavas marketingavdeling kom over et system på Batimat-messen i Paris som dekket alle behovene. Det canadiske selskapet Polycrete er blant pionerene på Insulated Concrete Forms (ICF), og har hatt suksess med sin versjon av Trollveggen ute på det nord-amerikanske markedet siden den ble lansert for 3-4 år siden.

– Vi har fått en lisens-avtale for hele Norden. Tanken er å fokusere på det norske markedet først, og så se hvordan det utvikler seg. Det er i alle fall ikke andre på det nordiske markedet med disse løsningene, sier Karlsen.

Trollveggsatsingen til Glava fører også til de må gjøre store investeringer. Inntil 43 millioner kroner blir brukt til å begynne med, blant annet til å utvide Glavas fabrikk i Spydeberg. De nye produksjonslinjene førte til at øvrige produkter blir flyttet over til andre fabrikker.

Stålbindere
Trollveggen-systemet består av EPS-elementer i tre forskjellige tykkelser. Det er stålbindere i og mellom vangene. Stålbinderne gjør at man kan ha større elementer enn tradisjonelle IFC-produkter, samtidig som de gjør det til et robust system som tåler at hele vegger støpes i en operasjon.

Stålbinderne er for øvrig hengslet sammen slik at elementet kan legges sammen under transport.

Elementene kommer i første omgang i tre isolasjonstykkelser; 75 + 75 millimeter, 110 + 75 millimeter og 150 + 75 millimeter. Disse gir U-verdier fra 0,192 til 0,120 avhengig av vangetykkelse og innvendig isolering, slik at det i størst tykkelse og med påforing nærmer seg passivhus-standard.

Lett
Selve elementene er enkle å hånd­tere. Standardelementet er på 60x200 cm og veier rundt 15 kilo. Vekten gjør at Trollveggen er tilpasset enmannsløft. Glava produserer også et halvelement på 30 x 200 cm, og felles for begge er at de kan tilpasses på byggeplass med skjæreverktøy. Det er ingen hjørneelementer.

Verdt å merke seg er det også at de i samarbeid med Delta System har laget et eget støttesystem som støtter opp veggen under støping, og som gjør det mulig å bygge i høyden uten å bruke stillas eller gardintrapper. Systemet skal kun settes opp på den ene siden av veggene.

Isolitt-direktør Espen Lund, som er prosjektleder, forteller at det heller ikke er noen begrensning for hvordan man kan kle fasadene. Han ser for seg at systemet er spesielt godt egnet til mur-/systempuss, altså et vedlikeholdsfritt system.

Systemet er godkjent av SINTEF Byggforsk for tre etasjer i Norge, mens det i Canada er brukt i bygg opp til fem etasjer. Det er brannklassen og ikke styrken som forklarer forskjellen. Canadiske Polycrete bruker flammehemmere i sitt system, mens dette ikke brukes i Glavas variant.

Åpner for samarbeid
Det er ingen tvil om at Glava føler at Trollveggen kan bli en viktig del av produktporteføljen. De håper også at andre aktører vil være med på å industrialisere produksjonen ytterligere med prekutting eller prefabrikkering.

– I og med at Trollveggen innehar stål i vanger og bindere, muliggjør dette prefabrikering av vegger. Forhåpentligvis kan vi, sammen med samarbeidspartnere fra brans­jen, bidra til å forsere industrialiseringen av bygging i Norge, sier Lund.

Da Byggeindustrien var med på en pressevisning av systemet, fikk vi se en filmsnutt fra Canada hvor det tok en time og femten minutter fra systemet kom på byggeplass og til entreprenøren hadde en ferdig grunnmur.

PS! Glava forventer å være leveringsdyktige på Trollveggen i november.